Управителят на ВАЦ: Вестниците се “използват за поръчки”

Управителят на мощната медийна група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ) Бодо Хомбах заяви, че в Югоизточна Европа, където ВАЦ има доста  издания, забелязва “тенденцията вестниците да се използват за определени цели - да им се възлагат поръчки”.

“Това ме ядосва. Защото ние нямаме тази практика, ние предоставяме на нашите журналисти и главни редактори абсолютна свобода на политическата ориентация и насоченост”, казва Хомбах в интервю за радио Дойче веле.

В България към групата ВАЦ принадлежат изданията “Труд” и “24 часа”.

Наскоро главните редактори на германските издания на ВАЦ приеха Кодекс на поведение, който предстои да бъде въведен и в задграничните редакции. Той обаче ще бъде пригоден за всяка отделна страна след “детайлно” анализиране на местната ситуация.

Групата ВАЦ, която придоби редица от тиражните вестници в Югоизточна Европа, нерядко е обвинявана за влошаване на медийната среда и качеството на журналистиката, която все по-често се използва за поръчкови цели в страните с неукрепнали демократични традиции.

Бодо Хомбах посочва, че съвместно с ОССЕ са подписали Кодекс за свободата на печата и независимостта на редакциите в Югоизточна Европа. Според управителя на ВАЦ този кодекс е “образец за подражание” и скоро ще подпишат ново конкретно споразумение със Световния съюз на журналистите.

Кодексът “не е някаква тържествена декларация, с която си правим реклама”, целта е да се прилага на практика, твърди Хомбах.

В германския му вариант съществуват правила, примерно за търговските отстъпки, които се дават на журналисти, или пък за безплатните пътувания, които се предлагат на журналисти, поясни той.

“С колегите от Югоизточна Европа трябва да обсъдим какви са проблемите в техните страни, къде трябва да се внимава за външни влияния върху журналистите, къде и как се упражнява натиск върху тях”, каза Хомбах.

По думите му в момента се провеждат множество семинари в Югоизточна Европа за етиката в журналистиката.

Той признава, че и в Германия, и в Австрия, и в Югоизточна Европа често се правят опити да се въздейства върху вестниците от ВАЦ, поради което журналисти понякога се оплаквали направо в централата в Есен заради такива “интервенции”. По думите му има и обратни случаи – на опити за въздействие и политически натиск върху вестниците чрез издателите.

“Ние като издателство сме известни със здравия си гръб обаче и лично аз винаги съм готов за битки с всеки, който си мисли, че може да упражнява натиск върху нас”, казва Хомбах, който дълги години бе водещ политик в Германската социалдемократическа партия по времето на бившия канцлер Герхард Шрьодер и преди да оглави ВАЦ беше специален координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?