Управление на кризата

Преди войната в Ирак Анкара не можа да покаже добро управление на кризата. Често се колебаеше. Не можа да развие ясни позиции и поведение. Не можа да покаже политическа яснота и решителност.

Войната в Ирак демонстрира, че военната и политическата обстановка може много бързо да се промени. Условията понякога се променят за по-бързо от един ден. Почвата е много нестабилна.

Затова е необходимо и управление на кризата.

От гледна точка на Турция вчера започна нов процес на криза. Влизането на пешмергите в Киркук и Мосул, хаосът в Киркук извън контрола на САЩ, показват, че е възникнала нова криза.

Макар че САЩ бяха дали гаранции на най-високо равнище, става ясно, че те не контролират или не могат да контролират пешмергите. При установените контакти от външния министър Гюл и началника на генералния щаб ген.Йозкьок САЩ повториха гаранциите си, заявиха, че ще се намесят, че дадените от тях гаранции са валидни. В момента Анкара чака изпълнението на тези обещания.

Но събитията не са така търпеливи, както е Анкара.

Изпадането на САЩ в опиянение от една глобална победа, съсредоточаването им върху своите цели като супер сила и възприемането от тях като подробност на чувствителността на Турция по изтъкваните от нея вече месеци "червени линии", ще задълбочи кризата.

Анкара обяви пред световната общественост, че е решена да се намеси, ако "червените линии" бъдат преминати. Известно е, че тези линии изразяват не само политика на правителството, а държавната политика и решения. И правителството стои зад тази политика.

Оттук нататък проблемът ще има и характер на въпрос на чест за Турция. По тази причина Анкара трябва още по-успешно да управлява тази втора криза.

В противен случай значението на декларацията за "червена линия" и тежестта и активната роля на Турция още повече ще пострадат.

При това положение Анкара трябва да бъде в готовност да отговори бързо на всяко развитие.

Това, което се знае, е, че Анкара е поверила на САЩ защитата на "червените линии", определени като национален интерес. САЩ поеха защитата на тези линии. Но сред отчитаните вероятности е и тази, че те може да не спазят обещанието за защита на тези линии от името на Турция под предлог, че "е война и е станало така".

Сега ще се разбере дали това е така.

Дали САЩ ще предприемат сериозна инициатива, за да предотвратят събитията в Киркук и Мосул, така както обещаха и вчера?

Днес ще разберем.

Надяваме се, че Анкара няма втори път да прояви разсеяност при управлението на кризата.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?