Управлението на Бремър в Ирак не е контролирало изразходването на 9 млр. долара

Оглавяваната от САЩ преходна власт, която управлява Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 година, не е контролирала изразходването на близо 9 милиарда американски долара, собственост на Ирак, и това е довело до използването на тези пари за корупция.

Това се посочва в публикуван във Вашингтон официален доклад, съставен от специалния главен инспектор за иракското възстановяване Стюарт Боуен. Той ръководеше извършената ревизия на изплатените близо девет милиарда долара за следвоенен Ирак.

Става дума за средства от Фонда за развитие на Ирак, предоставени на иракски министерства посредством държавния бюджет.

Временните коалиционни власти под ръководството на Пол Бремър, който беше граждански администратор на Ирак до средата на миналата година, не са водили правилен отчет за бюджета на страната, се казва в документа.

Одиторският доклад отбелязва още, че преходната власт не е успяла да гарантира, че средствата не са използвани за заплати на фиктивни работници.

Един от примерите в доклада се отнася за 17 милиона долара, изплатени в началото на миналата година за заплати на иракски служители в министерството на отбраната, за които липсват необходимите документи.

Освен това в едно министерство са били изплатени възнаграждения за 8000 служители, а по документи служителите са били 600.

Фондът за развитие на Ирак включва приходите от продажбата на петрол, замразени активи от чужди правителства и остатъка от програмата на ООН "Петрол срещу храни". Управлението на фонда бе подложено на критики след няколко счетоводни проверки на ООН.

Бившият граждански администратор на Ирак Пол Бремър отхвърли обвиненията. Според него одиторите са допуснали големи грешки, като са решили, че използваните на Запад бюджетни и счетоводни процедури може да се прилагат и в период на война.

Споделяне

Още от Свят