Управлението на Ердоган е нарушило правото на живот на над 44 000 души

Свобода на словото и мисълта в Турция не съществува, над 16 000 са самоубийствата

Управлението на Ердоган е нарушило правото на живот на над 44 000 души

За последните 15 години, по време на управлението на партията на Реджеп Тайп Ердоган, правото на живот в Турция е нарушено на над 44 000 души. Увеличават се нарушенията на правата на човека в Турция, като те остават безнаказани. Държавата не изпълнява задълженията си за защита на правата на човека, а това е основната ѝ отговорност, сочи доклад на опозиционната в Турция Републиканска народна партия (РНП), цитиран от БГНЕС.

Представеният в неделя доклад, изнесен по повод Световния ден на правата на човека - 10 декември, съдържа данни за периода 2002 – 2017 г., базирани на годишните доклади на Фондацията за човешки права и други граждански организации.

Става дума за ерата на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто лидер е президентът Реджеп Ердоган.

Според говорителя на опозиционерите Сезгин Танръкулу именно липсата на възмездие и справедливост е причина за увеличаването на нарушенията. "Безнаказаността за погазването на човешките права е легитимирана от властта, по този начин тя подготвя почвата за спечелване на управлението отново. Това означава, че нарушенията ще се повтарят. Живеем в среда, където наличието на свобода е невъзможно и скоро няма да можем да говорим за човешки права", предупреди той.

В доклада се разглеждат различните видове нарушения – извънсъдебни екзекуции, случайни стрелби, неразкрити убийства, смърт от противопехотни мини, нападения от нелегални групировки, граждански конфликти, убийства, извършвани от селски охранители, смъртни инциденти по пътя на мигрантите, смърт по време на арести, престъпления от омраза, убийства на жени от мъже, изтезания в затворите и летален край на гладни стачки там, смърт при трудови злополуки, отнемане на детски живот.

Още в първата година на управлението на ПСР са регистрирани най-малко 1 671 престъпни нарушения на правото на живот, за 10-те месеца на 2017 г. те са 563. В периода 2011-2017 г. жертви на престъпления са 14 525 жени и 3 755 деца, а 53 души са убити при престъпления от омраза.

От ноември 2002 г. до същия месец на 2017 г. 20 878 работници са изгубили живота си по време на работа.

По време на задължителната военна служба за времето 2008-2017 г. при съмнителни обстоятелства е причинена смъртта на 351 служещи.

При опита за преврат от 15 юли 2016 г. броят на мъртвите е 274 души – 179 цивилни, 62 полицаи, 29 войници, а 2 195 са ранени.

По време на разследванията за връзки с организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен 4 души са починали при подозрителни обстоятелства, а 15 са се самоубили.

По време на управлението на ПСР от 2002 г. досега е нарушено правото на живот на 44 017 души.

В доклада обаче няма данни за престъпните случаи в Югоизточна Турция, където населението отдавна живее в условията на извънредно положение и е под забрана да излиза на улицата, както и за инцидентите при масовите протести за парка Гези в Истанбул от 2013 г.

През разглежданите 15 години 18 762 души са пострадали от изтезания и малтретиране, осъществявани от силовите власти.

Правото на свобода на словото и мисълта на практика в Турция не съществува, то е само понятие, а хиляди са подложени на ужасяващ натиск, откакто ПСР дойде на власт и няма логично и разбираемо за обществото обяснение, посочи Танръкулу. Най-малко 482 журналисти са арестувани и хвърлени зад решетките.

С обявяването на извънредното положение след опита за преврат 5 717 университетски преподаватели за уволнени от работа, над 150 ще бъдат съдени заради подкрепата си за декларацията за мир, подписката за която бе определена като терористична пропаганда.

Уволненията и невъзможността да си намерят нова работа дадоха жесток резултат – само през последните 5 г. 16 028 души сами сложиха край на живота си, други 35 се самоубиха заради разследванията за съучастие в опита за преврат. Отстраненият заради подписа си под декларацията за мира от преподавателската си работа в университета в Чукурова Мехмет Тираш не успя да си намери място в друго висше училище и се самоуби. Мустафа Акдаг, доцент във факултета по стоматология университета в Орду, сложи край на живота си, след като бе освободен от 24-часовия си арест. Отказът да бъде отново назначен на работа като учител по география принуди 24-годишния Ибрахим Йешилбаг също да умре по своя воля, както и преподавателят по социални науки Иса Ердоган, и геофизикът инженер Ерджан Йозер на 38 г.

Правозащитните и гражданските организации понесоха особено тежки удари в рамките на 1 година извънредно положение – 19 синдиката, федерации и конфедерации и 1 412 дружества бяха принудително закрити. Това са основно организации, ангажирани със защитата на човешките права, а закриването им е доказателство за отношението на ПСР както към правата на човека, така и към защитниците им, коментира говорителят на опозиционната партия.

Днес президентът Реджеп Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм разпространиха до медиите свои изявления по повод Световния ден на правата на човека. И двамата подчертават, че Турция е изключително спокойна страна, в която спазването на демократичните права и свободи е достигнало безпрецедентен връх без аналог в историята на републиката.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?