Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управлението на затворите: беззакония, роднини и геронтокрация

1618 коментара
Управлението на затворите: беззакония, роднини и геронтокрация

Преди година шефът на Софийският централен затвор Милети Орешарски, брат на депутата от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски, напусна своя пост с дисциплинарно наказание "предупреждение". Причината бяха сигнали за множеството нарушения в поверената му институция. Същата съдба сполетя и неговия предшественик Димитър Райчев, който бе уволнен от поста през 2006 година.

И двамата си отидоха заради продължаващите нарушения в най-големия български затвор . И двамата имаха награди за службата при несменяемия шеф на българските затвори Петър Василев.

Петър Василев е рядък пример за човек, оцелял на отговорен пост в метежните времена на прехода. Той е начело на система за изпълнение на наказания вече четвърто правителство, успешно преживял яловия опит да бъде пенсиониран през 2001 година. Към този момент освен, че ръководи затворите, той получава заплата и като член на комисията по хазарта към финансовото министерство, като член на ръководството на държавното предприятие Фонд "Затворно дело" и е пенсионер с максимална пенсия.

Райчев и Орешарски

След уволнението му за излъчените клипове с Янко Ваташки-Лудия, Д. Райчев изкарва до пенсия като пряк заместник на Василев. Орешарски също успява да смъкне нещо като за последно от бюджета на правосъдното министерство. При течащи проверка и досъдебно производство той подава оставка на 28 август миналата година.

Проверката е за замяна на сух дървен материал от склада на общежитието в Казичане за същото количество суров материал, въпреки че цената на първия е три пъти по-висока. Сдаването на поста е разрешено и на 31 август самият Милети Орешарски сам си подписва заповед за лично обезщетение в размер на 63 000 лева, което са 20 заплати и натрупани отпуски.

Ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) не прави и опит да спести тези пари като наложи дисциплинарно уволнение. Същата година с разрешение на финансовото министерство, което се управлява от брат му, Милети Орешарски успява и да се домоустрои чрез замяна на апартамент в Дупница за апартамент в столичния кв. "Лозенец". На негово място е назначен Митко Димитров, но и при него остават съмненията за постоянно извършване на нарушения.

Тези нови подробности около ръководството на потъналите в мизерия български затвори разказа пред Mediapool пенсионираният в края на август главен експерт в дирекция "вътрешна сигурност" Иван Тишев. Той е експресно освободен месец след като подава два сигнала до правосъдния министър Маргарита Попова, а след това и до вътрешния министър Цветан Цветанов за нарушения на ръководството на главната дирекция и Софийския централен затвор и осуетени акции за пресичане на канали за внос на наркотици зад решетките.

Информацията, която Тишев е подал, сочи и непробиваема шуробаджанащина в системата. Още преди да бъде пенсиониран със заповед на сегашния зам.-министър на правосъдието Христо Ангелов, Ташев пише до двамата министри, че се притеснява при разгласяване на докладите от служебна репресия и дори "посегателство върху живота му".

"По време на проверката за дървения материал, полицаите заявиха пред мен, че са попаднали на сериозна информация, а в разговорите си с наблюдаващия прокурор Виктор Иванов, той им е заявил, че от това може да излязат 2-3 досъдебни производства. Няколко месеца по-късно те разбират, че делото е прекратено, а в нов разговор с Иванов той им казва, че ако искат да видят мотивите му – да проверят в регистратурата", разказва Тишев, изразявайки своето съмнения и за ролята на прокуратурата в прикриването на случващото се в затворите.

Роднина, милиционер

Последният му доклад е от 11 август и е адресиран до вътрешния министър. Той разкрива множество роднински връзки в Софийския централен затвор. Сегашният началник на група "Надзорно-охранителна дейност" Ивайло Йорданов е роднина на своя предшественик на този пост Асен Ангелов. В същото време Йорданов е кум на главния полицай в затвора Анатолий Борисов, който застава на този пост след като печели конкурс пред комисия, в която участват Ангелов и Йорданов.

Ивайло Йорданов е племенник на друг надзирател в СЦЗ - Данчо Петков и едновременно му е шеф. Ангелов и Йорданов са от село Церово, близо до Своге. През годините от същото село са назначени над 20 надзиратели в затвора, много от които са роднини помежду си.

Началник на сектор "Охрана и сигурност на затворите" в СЦЗ е Свилен Цветанов. Той печели през 2007 г. конкурс за мястото, като е подминато дребното условие за стаж от най-малко 8 години, а той има 7. По това време той е бил осъден от СГС за неизпълнение на служебни задължения.

Цветанов постъпва на работа по време, когато неговият баща Ангел Трайков е началник на дирекция в затвора. До 2006 г. шеф на затвора е Димитър Райчев, който е уволнен дисциплинарно, но пък се пада е кръстник на Свилен Цветанов.

Междувременно множество служители са оставени да работят неправомерно след навършване на 60 - годишна възраст, включително шефката на болницата на затвора Атанаска Проданова, която на свой ред е съпруга на Димитър Райчев. Самият Райчев заема висши постове в затворническата администрация до 2009 г., без да е пуснал молба за издаване на задължителния допуск до класифицирана информация

"Дори само и от тази частична информация, може да се направи обосновано предположение за трудностите, пред които ще се изправи всеки, на който по закон е възложено да извършва проверки на нарушенията и престъпленията, които се вършат от работещите в такава затворена среда", пише Тишев до двамата министри.

Никаква реакция

Бившият правосъден министър Миглена Тачева изкара 2 години на поста преди да се сети точно преди изборите, че системата на затворите има нужда от огромна реформа. Такава и досега не е проведена, а данните показват, че не липсата на пари е основната причина за бездействието. Доклад на Инспектората на МП констатира още през март 2009 година, че ГДИН функционира без да са определени задълженията на зам.-главните директори на дирекцията, което е задължително.

По информация на Инспектората, на която се позовава Тишев, самият Петър Василев не е подписал задължителните декларации по Закона за МВР, че не участва в управата на фирми, декларация за политически неутралитет и декларация за конфликт на интереси.

При друг случай през януари 2008 г. Сергей Янков е назначен за зам.-шеф на ГДИН чрез конкурс. В кадровото му дело се намират за спомен единствено две празни бланки, където би трябвало да са индивидуалните му оценки от конкурсната комисия. На тях е неговото име и подпис на член на конкурсната комисия. След като той напуска, на мястото му без конкурс е назначен именно Димитър Райчев.

Инспекторатът констатира, че в периода 2003-2007 г. всички служители на пробационните служби и областните звена по изпълнение на наказанията са назначени по неизвестни критерии и без съобразяване с правилата по това време.

Тогавашният главен експерт Любомир Йосифов е наказан дисциплинарно и след това преназначен в сектор "Режимна дейност", независимо, че не изпълнява задължителното условие да е магистър по право. Въпреки указанията на Инспектората, че назначението е неправомерно, той все още е на същата работа.

В още неприетия проект за ново щатно разписание се предлага Йосифов да стане шеф на звено, състоящо се от двама души – той самият и още един човек (служител по сигурност).

В ГДИН има и сектор "Медицинско обслужване в местата за лишаване от свобода", който също се състои от двама души. Той съществува формално и само събира статистика за останалите лечебни заведения към затворите. Вместо това в новото разписание на ГДИН се предлага закриването на сектор "Вътрешна сигурност и комендатура", който има за цел да се бори с корупцията по затворите.

На 5 август Министерският съвет взе решение общият брой служители на ГДИН да се намали от 4708 души до 4610. Въпреки че решението е задължително, това все още не се е случило, докато в дирекцията продължават да работят около 50 човека, които вече са в пенсия. Mediapool потърси, но не успя да коментира въпросната информация с правосъдния министър Маргарита Попова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.