Управлението в България е едно от най-лошите в Европа

Управлението в България е едно от най-лошите в Европа

Качеството на държавното управление в България не само не се е подобрило в последните десет години, но по някои показатели се е влошило. Това сочат резултатите от мащабно проучване на Световната банка върху управленските практики, обхващащо 212 държави в света, сред които всички европейски. Сред показателите, спрямо които са правени сравненията, са антикорупционните мерки, законодателството, политическата стабилност, ефективността на управлението.

В частта за България на изследването, цитирана от Дойче Веле, се посочва, че с резултатите си тя попада в група на държавите от Източна Европа, които не са членки на ЕС. Нейните постижения са много по-лоши от резултатите на западноевропейските държави. Те са много по-назад и от най-добрите резултати на източноевропейските държави членки на ЕС. В подобно положение е и Румъния.

Според данните в доклада ефективността на държавното управление в България почти не се е променила от 1998 г. насам. През 2008 г. правителството е било на практика най-неефективното за целия период, обхванат в проучването. По този показател България и Румъния се нареждат сред държавите в Източна Европа, които не са членки на ЕС.

Контролът върху корупцията през 2008 г., е бил само малко по-добър в сравнение с 1998 г. Най-добър контрол е имало през 2003 г., а от 2005 г. насам той само се е влошавал, показват още резултатите.

По този показател България има сходни резултати с Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Косово. Сърбия в сравнение с България има по-добър контрол върху корупцията.

Най-малко корупция в Източна Европа има в Словения и Естония. Най-много - в Русия, Украйна и Беларус.

България няма добри резултати и по критерия "политическа стабилност". Заедно с Румъния и Гърция тя има най-малко политическа стабилност сред държавите - членки на ЕС. Дори Хърватия е по-стабилна от тях. В географска Източна Европа най-стабилна е Словения, най-нестабилни са Косово и Турция, показват изводите на Световната банка.

По критерия "върховенство на закона" България се нарежда след Черна гора и отново е много назад в списъка на източноевропейските държави.

Най-голям напредък за десетте години на проучването България е отбелязала по показателя за законодателството, но и в това отношение резултатите ѝ са несравнимо по-слаби в сравнение с повечето членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?