Управленската конструкция вече не държи, но Борисов все още не иска избори

Сн.: БГНЕС

"Ако поискам силово оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция, с подобен акт правителството ще падне", обяви премиерът Бойко Борисов на 22 октомври. Месец по-късно лидерът на НФСБ Валери Симеонов е успешно освободен от правителството, а мястото му е заето от досегашната шефка на кабинета му Марияна Николова. Всичко се случи "по устав" – Симеонов сам (а не силово) пожела да си тръгне, а коалицията му "Обединени патриоти" одобри този акт. И всичко би трябвало да е "прекрасно", както увери преди ден лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Но не е. Думите на Борисов за счупената конструкция на правителството изглеждат все по-пророчески. И по-точно, счупеното нещо е коалицията "Обединени патриоти", която е във фактически разпад.

Има напрежение сред "Обединените патриоти", призна веднага след гласуването на рокадите в сряда вицепремиерът Красимир Каракачанов (ВМРО) в отговор на журналистически въпрос защо депутатите на Волен Сидеров в "Обединени патриоти" не са гласували за промените, които формално предлага тяхната обща парламентарна група.

Сидеров и хората му демонстративно напуснаха пленарната зала, за да не участват във вота.

"Очакваме скандалите да продължат на парламентарен терен", коментираха пък пред Mediapool народни представители от ГЕРБ.

Нетърпимостта между Волен Сидеров и Валери Симеонов е повече от очевидна, но досега някак се търпяха, тъй като единият бе в правителството, а другият в парламента. От днес ще делят обща депутатска банка. Трябва някак да поделят и лидерството в парламентарната група, чийто началник е Сидеров. С връщането на Симеонов обаче, "Атака" остава с депутат по-малко и Волен ще има най-малко хора в групата – едва 7, срещу 11 на ВМРО и 9 на НФСБ. Така "Атака" ще е в малцинство при гласуване на решения в групата и политическата тежест на Сидеров рязко намалява.

Кандърми за бройката на депутатите от "Атака"

Според източници на Mediapool, по време на проточилите се часове наред преговори във вторник Волен Сидеров се е опитвал да предотврати това. Проблемът е, че с връщането на Симеонов в НС, Сидеров губи депутатката си Миглена Ангелова, която бе заела мястото му. Най-изгодният за Сидеров вариант, разбира се, беше Валери Симеонов да остане извън парламента, а като втори резервен вариант Сидеров е увещавал колегите си Симеонов и Каракачанов да направят така, че "Атака" и НФСБ да останат с равен брой депутати.

Най-важното условие на Сидеров – да стане водач на евролистата, не е прието

Най-важната "кауза", за която се е борил Сидеров обаче, е била да бъде утвърден за водач на листата на "Обединени патриоти" на евроизборите. Според запознати той е започнал да увещава НФСБ и ВМРО още от май месец, но Валери Симеонов директно го отрязал, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов дори не сметнал за нужно да обсъжда подобен план, тъй като според него отдавна било ясно, че листата ще се води от настоящия евродепутат Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО.

През летните месеци атаките на Сидеров срещу Симеонов станаха по-интензивни и по- агресивни, включително с намеци или открити призиви за оставка. Натискът не даде резултат, но скандалите раздрусаха здраво управляваща коалиция ГЕРБ – "Обединени патриоти". Почти всяка седмица се свикваха коалиционни съвети, на които Борисов усмиряваше "патриотите" и те се кълняха пред камерите, че остават единни в името на стабилността. Междувременно Сидеров започна да търси обходни пътища към заветното първо място в евролистата и се съюзи с евродепутата Николай Бареков, който пък му издейства и партньорство с евроконсерваторите.

Волен съзря следваща възможност за натиск върху Симеонов със започването на протестите на майките на деца с увреждания, провокирани от недопустимите думи на бившия вече вицепремиер. Борисов остави на "патриотите" да се разберат ще махат ли Симеонов или не. Красимир Каракачанов подкрепи Симеонов, с което много разочарова Волен Сидеров.

Гръмналият корупционен скандал в Държавната агенция за българите в чужбина и арестът на председателя ѝ Петър Харалампиев, който е протеже на Каракачанов, даде коз на Сидеров да иска и неговата оставка. Вероятно си представя, че така той ще блесне като единствения некомпрометиран обединен патриот и безспорен водач на евролистата.

На преговорите във вторник лидерът на "Атака" е поставил условие, че ще подкрепи връщането на Симеонов в парламента и избора довереничката му Николова за вицепремиер, ако НФСБ и ВМРО склонят той да е №1 в листата, разказаха пред Mediapool запознати. След като отново получил отказ, Сидеров няколко пъти е заплашил, че ще излезе в опозиция.

Борисов заплашил "патриотите" с оставка на кабинета и предсрочни избори

В крайна сметка Борисов предупредил и тримата, че ако не постигнат споразумение помежду си и не излязат с единно решение до вторник вечерта, в сряда правителството подава оставка.

Сидеров, Симеонов и Каракачанов благоразумно преценили, че нямат интерес от край на управлението, предсрочни избори и служебен кабинет на президента Румен Радев. Така стабилността отново възтържествува.

"Тази конструкция обаче е много чуплива, да не кажем, че вече е счупена", коментираха представители на ВМРО в сряда пред Mediapool, след като рокадите в кабинета вече бяха гласувани и уж всичко изглежда наред.

С наближаването на изборите Волен Сидеров може да излезе в опозиция

В ГЕРБ неофициално се коментира, че парламентарната група на "Обединени патриоти" може и да се раздели с напускането на седмината от "Атака" начело с лидера им.

"Сидеров винаги се е преориентирал срещу всяко управление, което е подкрепял и наближат ли избори, минава в опозиция. Вероятно е и сега да се случи това", коментираха представители на ГЕРБ пред Mediapool. Тяхната грижа сега е, ако това се случи, негативите да не паднат върху цялото управляващо мнозинство, а всичко да изглежда като "патриотичен" скандал.

Другият проблем е, че при този сценарий ГЕРБ и "Обединени патриоти" загубват аритметичното мнозинство в парламента, което означава редовно да се набавят гласове от "Воля" и да се ангажират двамата независими депутати (единият напуснал левицата, а другият изгонен от ДПС), които и в момента "услужват" на мнозинството.

Посланически пост да разреши конфликта в ОП? Невъзможно

Както научи Mediapool, на драматичната среща във вторник е бил обсъждан още един сценарий за обезвреждане на взривоопасната ситуация в "Обединени патриоти" - Симеонов и Сидеров да бъдат "разделени", като на един от двамата бъде измислен пост извън парламента.

"Ако бяха нормални хора и не предизвикваха непрестанно скандали, дори можеше единият от тях да бъде изпратен посланик. Но сега как да го направим? А и президентът няма да пусне нито Сидеров, нито Симеонов за посланици", коментираха депутати пред Mediapool, признавайки, че този сценарий бил най-нереалистичен.

Точно толкова нереалистичен и скандален би бил вариант, при който един от двамата бъде "трудоустроен" на друга публична длъжност, уточниха запознати, напомняйки, че е почти невъзможно да се избие фиксидеята на Волен да става евродепутат и да води листата.

Накъде?

В ГЕРБ си дават сметка, че настоящата управленска конструкция няма как да издържи дълго, или пък ако продължи по същия начин, управляващите ще трупат негативи с всеки изминал ден. Единственото, което спира Борисов да не тръгне на предсрочни избори, е, че оставката му ще изглежда като победа за Румен Радев и Корнелия Нинова, твърдят от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?