Управленски хаос в "Левски" преди завръщането му в Европа

Шефът на УС Иво Тонев и спортният директор Георги Иванов напуснаха

Управленски хаос в "Левски" преди завръщането му в Европа

Председателят на Управителния съвет на футболния "Левски" Иво Тонев и спортният директор Георги Иванов-Гонзо официално подадоха оставки в понеделник, потвърдиха от клуба.

Тонев обяви това свое решение още в края на миналата работна седмица, посочвайки като причина многобройните критики и "гаврата" с името му. Гонзо все още не е коментирал решението си, като се очаква да даде изявление във вторник пред клубната телевизия.

"Решението ми е мотивирано от наличието на пълно несъответствие между представите ми за колективна работа, почтеност и личностно достойнство с лицемерието, двуличието и интриганство", мотивира оставката си Тонев, добавяйки, че напускането му е "обмислено и окончателно".

"Това, което продиктува моята оставка, е свързано единствено и само с УС и хората в него. Мога да бъда и по-точен и конкретен - това е свързано с един човек, който представлява една конкретна организация", коментира Тонев в понеделник пред Дарик радио.

Попитан дали визира председателя на тръста на привържениците на отбора "Синя България" Васил Колев, той добави единствено: "Спирам и повече няма да говоря. Когато направя отчет в началото на следващата седмица, ще кажа повече."

"Люпко Петрович ми се обади притеснен. Разговаряхме и съм му казал, че той може да бъде абсолютно спокоен от гледна точка неговата работа като селекция, защото сме поели ангажимент да осигурим допълнителни средства за селекция и Левски да се представи по начин, по който старши треньорът иска. Той може да се чувства спокоен. Моля се да няма повече спекулации и интриги. Това трови атмосферата в Левски", каза още Тонев.

Той подаде оставка и в края на сезона през 2013 г., когато "Левски" пропусна да спечели дубъл, губейки финала за Купата на България с дузпи от Берое и изпускайки титлата след изненадващо реми срещу "Славия" в последния кръг на своя стадион "Георги Аспарухов". Тогавашният собственик на клуба Тодор Батков обаче го разубеди да остане.

Все още няма яснота по какъв начин ще се отрази на "Левски" напускането на Тонев, предвид факта, че той е един от тримата мажоритарни акционери в клуба, на които Батков прехвърли м.г. собствеността си. Другите двама са Александър Ангелов и Николай Иванов.

По думите на Тонев от миналата седмица "Левски" бил финансово стабилен "поне още две години". Не е ясно обаче дали това ще продължи да бъде така, ако той излезе напълно от клуба от гледна точка на собственото му признание, че повечето спонсорски договори са подписани с "наши приятели – на мен и на другите двама мажоритарни акционери".

Кадровото сътресение при "сините" идва в най-неподходящия момент, когато отборът трябва да се готви за участието си в европейските клубни турнири след 2-годишно отсъствие. Само преди няколко седмици отборът бе поет от нов треньор – Люпко Петрович, който изненадващо замени на поста Стойчо Стоев.

Именно тази смяна породи и напрежение между УС на "Левски", привържениците на отбора и Георги Иванов, който заяви, че е бил против това решение, но мнението му не е било взето предвид от управителния орган. Сега се оказва, че тимът ще трябва да прави лятната си селекция в условията на управленски хаос, докато назначи нов председател на УС и нов спортен директор. За възможен наследник на Гонзо се споменават имената на Наско Сираков и Андрей Желязков.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?