Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управленците изкарали доходи за милиони извън заплатата

52 коментара

Голяма част от висшия управленски елит у нас не разчита на заплати. Министри, зам.-министри и депутати изкарват значителни допълнителни доходи, разполагат с кредитни карти с висок лимит и не са се ограничавали в покупката на имоти през миналата година. Това показват декларациите за имотно състояние за 2011 г., подадени пред Сметната палата от президента, вицепрезидента, министър-председателя и членовете на правителството, народните представители, висшите магистрати, ръководителите на държавни агенции и други централни ведомства.

Няма изненада във формулярите, освен че елитът съумява да си докара приходи, които надхвърлят значително доходите от трудови възнаграждения. Неколцина от депутатите дори са успели да заработят по над 1 млн. лв. за последната година.

Изключение правят президентът, вицепрезидентът и министър-председателят. Георги Първанов и Ангел Марин спестили от заплати по 15хил. лв., а Бойко Борисов е подал уведомление, според което няма промяна в имотното и доходното му състояние от миналата година.

За разлика от първите държавни мъже, повечето депутати не са се ограничавали в придобиването на недвижимо имущество и не са спрели да печелят от дейности, които не са пряко свързани с основната им дейност на законотворци.

Шефът на ПГ на ГЕРБ с над 2.3 млн. лв. доход

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев през 2010 година се е сдобил с парцел в София от 219 квадратни метра за 5000 лева. От продажба на фирмени дялове Велчев е взел 2.3 млн. лв., от които 1.2 млн. лв. са вложени в банка. Велчев има заем за 860 хил. лв.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, чиято данъчна ревизия освети, че е получил стотици хиляди от консултации на охранителна фирма и застрахователно дружество, е посочил в декларацията си, че е от “друга стопанска дейност“ е получил 128 505 лева. В миналата си декларация той отчете хонорари за 120 000 лева. Така за две години – 2009 и 2010 година - той е заработил над депутатската си заплата четвърт милион лева. За 2009 г. Иванов беше отчел заем от 149 947 лева от физическо лице. В тазгодишната му декларация този заем отсъства, но вече има ипотечен кредит за 50 000 евро. Освен това Иванов е отчел и доходи от наем в размер на 6 000 лева.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, нашумял с лобистки законопроекти и известен деятел в ловно и горските стопанства, показва чрез декларацията си размах в бизнесначинанията. Миналата година той и съпругата му са купили една ливада в Етрополе от 1320 декара, като всеки от двамата е платил по 300 лева. Депутатът има вземания за 750 хил. лв., и е получил още доходи извън заплати за близо 1 млн. лв.

Шефката на правната комисия в НС и заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова е декларирала, че през 2010 година си е купила от заплатата Фолкваген “Пасат” за 13 900. Около 32 000 евро тя е получила от изплащане на застраховка “Живот” и 55 000 евро, които са спестявания от предишни години. Фидосова е изтеглила кредит от две кредитни карти в размер на 30 000 лева и 7 000 евро. Съпругът на шефката на правната комисия е декларирал над 40 000 лева доход за същата година.

Депутатът от ГЕРБ Николай Коцев, който преди месеци обеща, че никога няма да си купи диплома за висше образование заради високия си морал, се е сдобил през 2010 година с нива, две ливади и гора край Враца - общо 21 декара. Платил ги е от заплата. Коцев има три кредитни карти с общ лимит 35 000.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е декларирала само един заем от 20 000 лева.

Медийният магнат Пеевски само с 45 хил. лв. влог

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който с майка си Ирена Кръстева реализира завидно разширяване на медийно-издателската империя, включваща вестници, телевизии, печатница, разпространение на печата и пр., е декларирал скромен влог от 45 хил.лева.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, чийто консултантски хонорар от 1 млн. евро хидрокаскадата "Цанков камък" излезе наяве миналата година, е декларирал сходна сума като спестявания за миналата година. От данъчната му декларация става ясно, че притежава банков влог за 1.242 млн. лв.

Някои от най-гласовите депутати от "Атака", които през ден оплакват мизерното състояние на народа, имат добри частни придобивки. Зам.-председателят на парламента и дясна ръка на Волен Сидеров – Павел Шопов, миналата година е придобил два апартамента в Несебър и склад в родния си град Пловдив. Същата година Шопов е станал собственик на 150 кв. метра място в Пловдив, на два апартамента и гараж в същия град. От имотите Шопов е взел за 2010 г. от наеми 40.8 хил. лв.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е скромен – не е декларирал нищо, само разполага с една кредитна карта с лимит 40 хил. лв.

Младата депутатка от партията на Сидеров – Деница Гаджева – се е сдобила с апартамент от 88 кв. м. в столицата за 225 хил. лв. Разбира се, тя е взела заем за покупката от 191 хил. лв.

Още един радетел за справедливост и българщина от "Атака" – Десислав Чуколов – е станал съсобственик на апартамент в столицата от 108 кв. м., на цена 195 хил. лв. Сделката е финансирана с ипотечен заем от 190 хил. лв.

Депутатът от РЗС Емил Василев, станал известен с разкритията за корупция сред управляващите, има само заеми – един от 50 хил. лв. и втори от 27 хил. лв.

Лидерът на партията Яне Янев е декларирал 67 хил. лв., получени от “трудови правоотношения извън заеманата длъжност”, както и 18 000 лева от “друга стопанска дейност”. Янев си е купил и парцел от 700 кв. м. близо до Сандански за 1500 лева.

Лидерът на БСП Сергей Станишев няма нито влогове, нито кредити, нито спестявания.

Депутатът от БСП Кирил Добрев е получил дивиденти за близо 100 хил. лв.

Лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов отчитат съответно 22 хиляди лева на влог и 250 хиляди кредит, който Костов изплаща от 2008 година.

Дянков разчита на съпругата

Министърът на финансите Симеон Дянков от имот в САЩ е спечелил цял един лев – от наем. Съпругата му обявява доходи от наем в размер на 77 000 лева. Дянков отчита 26 хиляди лева влог у нас, но е предпочел да депозира в чужди банки над 110 хиляди долара, негови и на съпругата му. Тя притежава и акции на стойност почти 300 хиляди лева. Заместничката на Дянков - Боряна Пенчева, има депозирани заедно със съпруга си авоари, равняващи се на над 300 хиляди евро - като и тя е предпочела част от тях да държи в чужди банки.

Най- заможни – в регионалното министерство

Единствената промяна в състоянието на регионалния министър Росен Плевнелиев, който признава, че е богат човек, е нов влог от 76 134 лв. на името на съпругата му Юлияна. Приходите от дивиденти на Юлияна Плевнелиева са близо 240 хил. лева плюс 43 хил. лева от хонорари.

От декларациите от предходните години става ясно, че министър Плевнелиев е милионер в евро с десетки имоти по-света и в България, луксозни автомобили и т.н. Приходите му са предимно от продажба на дялове в строителните компании, които управляваше преди да стане министър.

Неговият заместник Георги Прегьов е добавил още един скъп имот през 2010 г. към дългия списък с недвижимости, притежавани от семейството му – около 24. Прегьов си купува с лични средства апартамент в София за 137 хил. лева. В данъчната му декларация са вписани 36 635 лв доходи от други трудови правоотношения и 17210 лв доходи от наем.

Зам.-министър Екатерина Захариева е припечелила от хонорари близо 21 хил. лева и 24 хил. лева от “друга стопанска дейност“ и наеми през 2010 г. Доста по-внушителна е промяната в имотното ѝ състояние през 2009 г., когато си купува апартамент в София за над 205 хиляди лева.

Не по-малко впечатляващо е състоянието на зам.-министър Лиляна Павлова, която отговаря за еврофондовете на регионалното министерство. Тя е собственик на апартамент от 163 квадрата в идеалния център на столицата, получен от наследство. Тя и съпругът ѝ притежават два луксозни автомобила – Мицубиши Каризма за 16 хил. лева, Мерцедес Е за 20 хил. лева и мотоциклет Ямаха Темакс за 8000 лв. Семейството разполага с налични парични средства от 114 хил. лева и банкови влогове от 41 хил. лева.

Земеделският министър Мирослав Найденов и съпругата му се сдобили с гараж от 18 кв. м. в София срещу 15 400 лв. Отделно агроминистърът отделил в сметка 35 хил. лв. от заплата.

Икономическият министър Трайчо Трайков декларирал изкарани близо 37 хил. лв от "други трудови правоотношения". Заместникът му Евгени Ангелов е декларирал купени през 1996 и 2000 г. два апартамента в Лондон, кола Субару, 167 хил. лв., влогове за 150 хил. лв., акции в седем различни дружества, но и заеми за близо 800 хил. лв.

Зам.-министър Иво Маринов също обявява сега наследени, дарени и купени преди години имоти, автомобили Пежо и Шкода, спестявания за около 35 хил. лв. и доход 44 хил. лв. от друга работа. Освободеният преди месец Марий Косев е обявил спестени 228 хил. лв. и изкарани от други трудови отношения 91 хил. лв.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заделила от заплата 15 400 лв., а заместникът ѝ Евдокия Манева е обявила спестени 72 хил. лв. и над 18 хил. лв. от други правоотношения. Вторият зам.-екоминистър Ивелина Василева изкарала от стопанска дейност 13 хил. лв. към заплатата си.

Бившият транспортен министър Александър Цветков излиза от управлението на държавата малко по-богат, отколкото е влезнал. До 2009 г. наличните средства на Цветков са 4500 лв. При освобождаването на министерския пост те вече са 7500. В края на 2009 г. спестяванията му са 16 хил. лева, а през 2011 – 16 595.

Няма промени в имотното и финансово състояние на новия министър, по-рано зам.-министър на транспорта Ивайло Московски.

Министър Томислав Дончев е продал апартамент в Габрово за 30 хил. лева и Опел Астра за 3500 лв. Астрата е заменена с Опел Марива за 4300 лева.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е пратил само уведомление в Сметната палата, че и без това завидното му имотно състояние не е претърпяло промяна през 2010 г. Почти същият е статусът и на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Шефът на столичната полиция Валери Йорданов пък си е закупил само едно Ауди за 5000 лева. Преди това той е продал стар Фоксваген за 3500 лева и е дарил Рено.

Здравният министър Стефан Константинов има на влог 50 000 лева, 7 713 евро и 5037 долара. И акции за 1128 лева. В декларацията си той е отчел, че е прехвърлил една трета дял в дружеството "Медицински център ТЕС Медикал" ООД на стойност 1670 лева. Той е отчел, че преди да започне да получава министерската си заплата, е изкарал 29 852 лева и 70 лева от “друга стопанска дейност“.

23 470 лева от “друга стопанска дейност“ е декларирал и освободения наскоро зам.-социален министър Красимир Попов. Той е декларирал още, че има да взима 20 000 евро от лицензионно възнаграждение.

128 000 лева само от лихви по влогове е спечелил през миналата година министърът на културата Вежди Рашидов. Това е обявил той в декларацията си пред Сметната палата. Министърът е предоставил 150 хиляди лева под формата на заем.

Зам.-министърът на културата Тодор Чобанов си е купил през миналата година апартамент от 82 кв. метра в София на стойност 110 000 лева като в произход на средствата е посочил заеми. Той е описал още, че има заем от 40 000 лева към физическо лице.

Председателят на ДАНС Константин Казаков обаче се е сдобил с апартамент на столичната ул. "Цар Самуил" с обща площ 126 кв. метра, наследен от жена му Мария. Жилището е било продадено за 62 375 лева.

Възстановеният от Върховния административен съд (ВАС) заместник на Казаков Иван Драшков е купил солидарно със съпругата си парцел от 540 кв. метра в село Заселе край Своге за 1088 лева. Той е продал ливада в района с площ 2560 кв. метра за 891 лева. През 2010 г. Драшков е увеличил спестяванията си от заплати и обезщетения с над 15 000 лева, става ясно още от декларацията му.

Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев спестил 78 хил. лв.

Шефът на ВАС си е купил къща за 234 хил. лв.

Най-обсъжданият напоследък представител на съдебната система шефката на СГС Владимира Янева си е купила със спестеното от заплата гараж от 15 кв. м. на ул. "Нишава" в София за 16 хил. лв. Заедно с мъжа си Илия Манолев са придобили "Фолксваген Голф" за 600 лева. Манолев, който е близък приятел и състудент на Цветан Цветанов, има два банкови влога. В единия има 40 000 лева, спестени от заплатата му като шеф на ДП "Ръководство въздушно движение" (РВД), а в другият се намират 68 500 лева, набрани от заем.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев е спестил от 10 000 лева от заплата и има два влога от по 15 000 лева и 3000 евро като средствата също са от заплата. Той е получил и малко над 19 000 като член на ВСС

Най-значителната придобивка обаче е декларирал шефът на Върховния административен съд Георги Колев. Той и жена му нотариус Нели Русева са купили къща в София с разгърната площ 254 кв.м. за 234 670 лева. Къщата е купена със заплатата на съпругата му, която отчита доходи като нотариус в размер на 177 000 лева за 2010 година. Нели Русева е купила и нива от 1 декар в Твърдица на цена от 120 лева.

Главният прокурор Борис Велчев декларира получени 20 000 от ВСС и 3000 лева от друга стопанска дейност, както и спестени 31 000 от заплата. Зам.-главният прокурор Валери Първанов и жена му правят впечатление с покупката на луксозна лимузина "Мерцедес" CL 500 за 25 000 лева със заем, изтеглен от баща му. Валери Първанов има задължение към "Райфайзен банк" за 165 500 лева. Другият заместник на Велчев Галина Тонева е декларирала семейни спестявания 70 000 лева. Камен Ситнилски декларира, че няма промяна в имущественото му състояние.

Във ВСС блестят със своята спестовност. Представляващият ВСС негов член Анелия Мингова си е купила апартамент от 59 кв. м. в София за 59 500 лева, спестени от заплата. Освен това тя е спестила и 18 000 лева. През 2010 г. Мингова е получила около 9000 лева доходи извън полученото във ВСС. Друг член на ВСС Иван Колев декларира спестени 45 000 лева от заплата.

Правосъдният министър Маргарита Попова е декларирала два влога общо за 122.5 хил. лв.

Омбудсманът Константин Пенчев има 150 хил. лв. спестени, а жена му – 60 хил. лв. През 2010 г. Пенчев е спечелил 130 хил. лв. от дейности извън заплатата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

52 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Разбирач
  #52
 2. Off
  #51
 3. Баш куче
  #50
 4. juli
  #49
 5. N
  #48
 6. МВР ЕООД
  #47
 7. КУЧЕ
  #46
 8. ГНевен
  #45
 9. Native Balkanian
  #44
 10. Фани
  #43

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.