Управлявал пари на чужди фирми, а не източвал “Топлофикация”

Управлявал пари на чужди фирми, а не източвал “Топлофикация”

Ако прокуратура поддържа обвинение за пране на пари, това означава, че те са незаконни, т.е. за тях не се дължат данъци. Ако се дължат данъци, парите не са незаконни, заяви пред журналисти бившият изпълнителен директор на “Топлофикация София” Валентин Димитров, в сряда, минути преди Софийският апелативен съд (САС) да разгледа молбата му, с която обжалва решението на градския съд да остане в предварителния арест.

Димитров говори с журналисти повече от 15 минути и бе доста словоохотлив. По-късно САС му отказа освобождаване.

Според апелативните съдии на свобода Валентин Димитров може да попречи на хода на разследването. Те обаче се съгласиха с мнението на други магистрати, че не може да се направи обосновано предположение за пране на пари, а само за неплатени данъци.

По-късно пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов заяви: “За мен има извършено престъпление "пране на пари" от Валентин Димитров”.

По думите на Джамбазов проблемът бил от правен характер. Съдът е направил такава констатация, тъй като в обвинението не е посочено предикатното престъпление, т.е. – откъде са придобити парите, за които се сочи, че са изпрани, коментира мотивите на съда обвинителят.

Защитата на Димитров изтъкна, че не може да се направи извод от събраните до момента доказателства, че подопечният им е извършил каквото и да е престъпление. Задържането под стража е твърде тежка мярка за неотклонение при обвинение за неплатени данъци при положение, че за това престъпление законът предвижда до 3 години затвор, смятат адвокатите. 

Бившият изпълнителен директор на софийското парно пребивава в килиите на националното следствие от началото на юли миналата година.

В момента не е конкретизирана сумата, обект на "изпиране". Прокуратурата публично говори за 10 млн. лева, за които се дължат данъци, но в обвиненията до момента е записана само сумата от 3 млн. лева, аргументираха тезата си защитниците. Те потвърдиха, че знаят за договори с фирми, които са превеждали пари на Валентин Димитров, но в същото време заявиха, че не са ги виждали.

Очаква се до 3-4 седмици Валентин Димитров да поиска отново от съда да бъде освободен.

“Защо не бе казана истината за сметките?”

Валентин Димитров обяви, че още миналата година е разказал откъде са парите му в сметките и се учуди защо истината за тях не се съобщава.

“Парите са на 10 чуждестранни фирми, дал съм подробни обяснения по делото. Става въпрос за съвсем нормални бизнесотношения, фирмите не са в България”, защити се той, уточнявайки, че е дал подобни обяснения три месеца след като е бил задържан.

Димитров твърди, че прокуратурата е издирила и разпитала собствениците на тези фирми, а обясненията им съвпадали с неговите. По-малката част от тези хора са в България, а повечето са в чужбина. Някои от фирмите може да имат българско участие, но не ги е проучвал.

“Има връзка между парите на Валентин Димитров и “Топлофикация”, каза обаче Джамбазов, по чиито думи има доказателства, посочващи, че Димитров е взимал подкупи и е присвоявал пари от дружеството, което е достатъчно  да се направи заключение, че има пране на пари.

В съдебната зала бившият шеф на парното продължи: “Аз съм тук, защото вие мислите, че съм откраднал тези пари, но нито един съдебен състав не каза и една дума по този въпрос, тъкмо обратното, не бе казано, че има такова нещо. Когото и да питате на улицата, всеки ще ви каже, че той - Димитров, ги открадна. С ваша помощ като личност съм унищожен. Съществувам само биологично”.

По думите му версията на прокуратурата е, че се съгласил да пази парите, а в същност му били дадени, защото целият му трудов стаж е минал във външната търговия.

“През цялото време съм се занимавал с бизнес, маркетингови анализи и управление на парични потоци. Тези пари са ми дадени, не за да ги съхранявам, а за да ги управлявам”, аргументира се Димитров. Според него няма нищо тайно,  а се съгласил да вземе парите, защото разбирал от управлението им. “Няма нито дума, че тези пари са незаконни, не става и въпрос за присвояване на пари от “Топлофикация”, продължи Димитров изтъквайки, че нито един съдебен състав не е приел обратната теза.

“За времето, което съм разследван (2001-2006 г.), съм платим 320 000 лева данъци, купил съм си апартамент за 100 000 лева, имам документ за всичко това и не разбирам, защо ме задържат за неплатени данъци”, добави той. Според Джамбазов обаче такава сума за платени данъци не фигурира по делото.

Попитан как ще коментира лукса в кабинета си, той обясни, че всичко вътре било от 82-ра година, сменени били само тапетите.

“Злоупотреби няма”?

 “Злоупотреби няма”, възкликна пред журналистите Димитров. “Докато съм тука (в ареста – б. р.), “Топлофикация” бе скъсана от проверки - от Агенцията за финансов контрол и от одитора  “Прайсуотърхаус”, каза той. Той добави, че през август миналата година висш магистрат казал, че “ще бъдат повдигнати обвинения на проверяващите органи, защото толкова време спали и не хванали далаверите на Валентин Димитров”.

Странен е фактът, че хората и фирмите, превеждали пари по банковите сметки на Димитров, са хора и фирми, които са имали бизнесотношения с “Топлофикация”, коментира обаче наблюдаващият прокурор. Той изтъкна, че в делото са приложени документи, според които част от парите са превеждани като комисионна на Валентин Димитров. “Сами се сещайте за какви комисионни става въпрос, при положение, че Валентин Димитров е бил единствено шеф на “Топлофикация” в дадения период”.

Димитров се запознал едва през 1999 г. с Румен Овчаров

“Очаквах с това писмо всички хора, които знаят за какво става въпрос, да излязат и да кажат. Близките са заплашвани и следени”, коментира той прословутото си писмо от ареста, в което търси помощ от човек с инициали “Р. Овч.”.

Той обясни, че отношенията му с Овчаров били колегиални и министърът можел да излезе и да каже, че когато Димитров е започнал работа в “Топлофикация”, дружеството е било с 99 млн. лв. дефицит и 22 млн. лв. транспортни загуби.

На всички кръстовища димеше пара, а през 2004-2005 г. дружеството приключи с 23 млн. лв. печалба и с транспортни разходи 14%, каза още той. Димитров смята, че всичко това може да бъде казано от Овчаров и ще звучи много по-убедително.

Той обясни, че се е запознал с Румен Овчаров през 1999 г., когато е бил кандидат за кмет на София, и като такъв дошъл на посещение в “Топлофикация”.

“През 1996 г. не го познавах, Бог ми е свидетел, не го познавах като министър, проверявал ме е, а аз съм му изпращал справки. Не мога да коментирам защо сега мълчи”, каза пред журналистите Димитров.

Сегашните сметки за парно са безумни

Бившият директор на софийското парно, станал известен като Вальо Топлото, заяви, че сметките за парно през този отоплителен сезон са безумни. “Аз такова нещо не съм виждал, нямаше зима, а за тези сметки питайте ръководство,” каза той и обясни, че когато е бил начело на дружеството, такива сметки не е имало.

Според него е въпрос на мениджмънт сегашните сметки да са така завишени. “Топлофикация” не е “Софийски имоти” или “Озеленяване”, това е много тежка фирма със 108 млн. лв. капитали и 66 млн. лв. задължения”, обърна се той към журналистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България