Деканът на Историческия факултет в СУ доц. Пламен Митев:

Управлявана от некадърни политици, България е сред най-бедните и най-нещастни държави в Европа

Какво друго може да се очаква от страна, чийто премиер води класацията за най-добър футболист?

Доц. Пламен Митев, сн. БГНЕС

Из приветствието на декана на Историческия факултет на Софийския университет доц. Пламен Митев пред студенти и преподаватели при откриването на новата академична година.

 

"Заниманията с отминали епохи, със стари и по-нови цивилизации са ни научили да бъдем критични и обективни, затова няма да Ви заблуждаваме, че след 4 години, с дипломата ни в ръка, успехът и материалното благополучие ще Ви споходят бързо.

 

Родните ни медии ще Ви убеждават в обратното и ще Ви чертаят светли бъднини, но истината е по-различна и по-горчива. Истината е, че днешна България не е държавата, за която мечтаеха и се бореха предците ни – Вашите и нашите бащи и деди. Управлявана от некадърни, алчни и корумпирани политици, днешна България е сред най-бедните и най-нещастни държави в Европа. Трудът на знаещия и на можещия не се цени, а разни недообразовани особи се представят за елит на нацията.

 

Какво друго прочее може да се очаква от страна, чийто премиер води класацията за най-добър футболист, а шумно представяна за ВИП персона дама твърди, че столицата на ЕС е Англия?"

 

"В писанията на един интелектуалец от ХХ век открих три съвета: 1) Светът се управлява от младите, които са остарели. 2) Ти виждаш нещата и питаш "защо?“, а аз мечтая за неща, които никога не са били, и питам "защо не?“ 3) Идеалите са като звездите – ако не можем да ги достигнем, поне можем да се ориентираме по тях.

 

Вярвам в достоверността на тези мъдри разсъждения и затова от сърце Ви призовавам – бъдете настоятелни, последователни и не се оставяйте на апатията и на безразличието. Не се задоволявайте с посредствеността и с голите обещания! Не робувайте на авторитетите! Вярвайте в силите и възможностите си! Не се предавайте пред трудностите и не се отчайвайте от първите си неуспехи! Не си създавайте кумири измежду самообявилите се за съвременни строители на демократична България, защото те все още не са ни дали нужните доказателства, че са заслужили подобна чест!"

 

Приветствието на доц. Пламен Митев е публикувано от електронното издание offnews.bg

Споделяне

Още по темата

Още от България