Управляващ комитет по финансиране на здравеопазването ще действа към МЗ

Създава се Управляващ комитет по финансиране на здравеопазването към министъра на здравеопазването, реши правителството на заседанието си в сряда. Решението е едно от условията по Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Световната банка и здравното министерство, посочват от правителствената пресслужба.

Споразумението осигурява консултантска помощ за полагане на основите за изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020, като предоставя помощ на здравното министерство да оцени и разработи възможности за промени в областта на финансирането на здравеопазването и заплащането на услугите в здравния сектор, както и да разработи предложения за реформи в сектора на лекарствените продукти и за въвеждане на електронно здравеопазване с цел подобряване на ефективността, равнопоставеността, финансовата защита и дългосрочната устойчивост на системата на здравеопазването.

Управляващият комитет ще подпомага Световната банка в процеса на получаване на необходимите данни и информация, ще получава консултации от банката при избора на възможни варианти за реформа в здравния сектор, на които да се даде приоритет.

Членове на Управляващия комитет са представители на основните заинтересовани страни – администрацията на Министерския съвет, на министерствата на здравеопазването и на финансите, НЗОК, НСИ и Националния център по опазване на общественото здраве и анализи.

За председател на Управляващия комитет правителството определи заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски.

Споделяне

Още от България