Управляващ в Холандия губят местните избори, но и националистите се провалиха

Управляващата в Холандия широка коалиция от либерали и социалдемократи понесе значителни загуби на вчерашните местни избори заради недоволство от мерките за строги икономии, докато левите опозиционни партии печелят подкрепа, предаде ДПА.

Социалдемократичната Партия на труда губи градовете Хага и Амстердам в полза на левоцентристите от партия "Демократи-66", а Ротердам - в полза на зелена партия, съобщава сайтът Дъчнюз (DutchNews.nl) при преброени над 90 процента от гласовете.

"Демократи-66" са големият победител в национален план. Те печелят също в градове като Утрехт, Вагенинген, Харлем, Делфт, Лайден, Тилбург.

Либералната Народна партия за свобода и демокрация на премира Марк Рюте доближава 12 процента в страната - с 3 процентни пункта по-малко, отколкото през 2010 г., съобщи холандска телевизия.

Със загубата на Партия на труда в Амстердам градът сменя управата си за първи път от 60 години.

Ултранационалистическата Партия на свободата на Герт Вилдерс изгуби и в Хага, и в Алмере - двете селища, където представи кандидати.

За разлика от предишни местни избори, националната политика този път изигра значителна роля, особено с орязването на програми в здравеопазването и социални програми, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа