Управляващата коалиция на японския премиер запази мнозинството си в Сената

Шиндзо Абе

Управляващата коалиция на японския премиер Шиндзо Абе запазва мнозинството си в горната камара, показват официалните изборни резултати, цитирани от ДПА.

Либералдемократическата партия на Абе и по-малкият ѝ коалиционен партньор "Комейто" ("Партия на чистата политика") печелят 71 места на вчерашните избори за подновяване състава на Камарата на съветниците. Това прави повече от половината от местата, за чието попълване беше изборната надпревара.

На изборите общо 370 кандидати се състезаваха за 124 мандата, тоест за около половината от всички места в Камарата на съветниците. Сега управляващата коалиция има там общо 141 мандата, а опозиционният лагер – 104.

Депутатите от коалицията и опозицията, които искат да променят пацифистката конституция на Япония, обаче няма да имат необходимото мнозинство от две трети, за да я променят.

Основната опозиционна партия, Конституционно-демократическата партия на Япония, увеличава депутатите си със 17, а преди изборната надпревара имаше девет.

Японският премиер Шиндзо Абе днес призова за дебати за ревизиране на пацифистката поствоенна конституция на страната. Той заяви, че резултатите от изборите за горна камара на парламента показват, че това искат избирателите, предаде Ройтерс.

Шиндзо Абе от дълго време искаше да промени член девети на конституцията, за да даде по-голяма легитимност на японската армия, но общественото мнение е разделено по въпроса.

Споделяне

Още от Свят