Управляващата коалиция в Гърция е пред разпад

Управляващата коалиция в Гърция е пред разпад

Тройната коалиция, която управлява в Атина, е пред разпад след поредния политически скандал, съобщи БНР. Бившият финансов министър от квотата на ПАСОК Георгиус Папаконстантину бе обвинен, че е извадил свои роднини от списъка с гърците, които тайно са изнесли милиони в Швейцария. По същото време в страната се провеждат арести за корупция и сред ръководители на неправителствени организации.

ПАСОК реши да изключи от редиците си своя бивш министър, след като прокуратурата изпрати в парламента резултатите от разследването. Под натиска на разкритията социалистическата партия е пред разцепление, което много вероятно ще доведе и до оставка на правителството.

На този фон премиерът Самарас нареди извършването на финансови ревизии  във всички неправителствени организации, финансирани от държавата. Резултатът бе, че само за ден бяха арестувани 14 души по обвинение за злоупотреби и пране на пари. Това е ръководният състав на организацията "Кръгът на Патмос". Тя е била създадена за развитие на религиозна култура и е провеждала странни форуми по море. Платени са 600 хиляди евро за ледоразбивач, който превозил участници в симпозиум до Северния полюс.

Разследват се още организации, получавали дарения от държавни фирми и европейски фондове за дейност, която никога не са извършвали.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?