Управляващата коалиция в Полша се разпада

Има голяма вероятност в Полша да се проведат предсрочни парламентарни избори през месец август тази година, след като управляващата коалиция в страната започна да се разпада, съобщи електронното издание “EUobserver”.

Политическите вълнения в централноевропейската държава най-вероятно ще се отразят и на нейната позиция по време на преговорите за новия европейски договор. Правителствената криза започна в понеделник след като премиерът Ярослав Качински уволни своя заместник и министър на земеделието Андржей Лепер заради замесването му в корупционна афера.

Лепер е лидер на популистката формация “Самоотбрана”, която е представена с 46 депутати в парламента. Без нейната подкрепа, коалицията от партия “Право и справедливост” на Качински (149 места) и крайно дясната Лига на полските семейства (29 места) няма да има мнозинство в 460-местния полски парламент.

В понеделник е имало среща между Лепер и Качински, в която бившият министър е уведомил премиера, че “коалиция вече няма”. Очаква се по-късно във вторник парламентарната група на “Самоотбрана” да оповести официално позицията си дали остава във властта. В понеделник вечерта ръководството на партията реши да се предприеме ход на излизане от коалицията.

От своя страна Качински заяви, че неговата партия е подготвена за подобен сценарий. По думите му след като няма възможност за запазване на мнозинството, то изборите могат да се проведат през август или в началото на следващата година.

Политическата криза в Полша идва в момент, в който страната трябва да обяви своята позиция по окончателния вариант на новия европейски договор.

Споделяне

Още от Европа