Управляващата коалиция в Полша се разпадна на четвъртия месец

Управляващата коалиция в Полша се разпадна на четвъртия месец

Управляващите консерватори в Полша се опитват да формират нова коалиция, изправени пред заплахата от предсрочни избори, след като министър-председателят Ярослав Качински уволни своя заместник Анджей Лепер.

Вицепремиерът Лепер, който оглавява партията на левите популисти в страната, неколкократно критикува партията на Качински "Право и справедливост" по повод на бюджета.

Лепер е бивш свинефермер. Той оглави протестите на селскостопански производители в Полша, настоявайки за допълнителна финансова помощ за селските райони. Лепер, който е и министър на селското стопанство, се противопостави на изпращането на допълнителни полски войски в Афганистан.  

Управляващата коалиция се разпадна едва четири месеца след формирането ѝ.

“Аз реших да поискам от президента да освободи Анджей Лепер”, каза Качински късно в четвъртък.

Лепер обвини премиера и неговата партия, че го пренебрегват и не са консултирали с него важни политически решения. Те не са конструктивни, а деструктивни, съгласяват се само с хора, които им коленичат в краката, допълни Лепер.

ББС отбелязва, че Анджей Лепер е популист, който се радва на силна подкрепа от страна на социално слабите слоеве от населението в селските райони.

През последните дни той поиска да се увеличат публичните разходи за социалната сфера и за пенсии в бюджета за следващата година.

Освен вицепремиера Лепер, от кабинета е отстранен министърът на финансите Станислав Клуза. Междувременно в правителството се завръща Зита Гиловска, която бе вицепремиер и министър на финансите до юли тази година. Тя бе подаде оставка след като стана известно, че е сътрудничила на бившите комунистически тайни служби.  

Преди две седмици обаче излезе съдебно решение, според което отправените ѝ обвинения се обявяват за неверни. Премиерът Ярослав Качински я покани да се върне отново в правителството на предишните си постове.

Качински заяви, че ще се опита да формира ново парламентарно мнозинство с отцепилите се депутати от партията на Лепер “Самоотбрана” и с Полската селска партия.

Той допълни, че ако не успее, единственият изход са предсрочни избори през ноември.

Кореспондентът на ББС отбелязва, че предсрочните избори едва ли биха били изход от политическата криза в Полша. Проучванията показват, че никоя от големите партии не е в състояние да спечели мнозинство.

Споделяне

Още от Европа