Управляващата коалиция в Румъния е пред разпад

Лидерите на досегашния СЛС Крин Антонеску и Виктор Понта

Преговорите за смяна на министри в кабинета се провалиха, съобщи първият заместник-председател на Национално-либералната партия (НЛП) Клаус Йоханис, цитиран от в. "Ромъния либера". "Управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) съществува на хартия, но дефакто не съществува", подчерта кметът на град Сибиу, чиято номинация от страна на НЛП за министър на вътрешните работи и вицепремиер беше отхвърлена от социалдемократите на премиера Виктор Понта и това доведе до разрив между двете основни партии в коалицията.

Йоханис отбеляза, че евентуалното оттегляне на министрите от НЛП от правителството "не е обратимо решение". "Нашите партньори от Социалдемократическия съюз не пожелаха да направят промени. Някъде в края на миналата седмица се стигна до задънена улица (...) Ние не сме партия, която ходи да проси", подчерта либералният лидер. Той добави, че днес около 19.00 часа на заседание на ръководството на НЛП ще бъде взето официално решение.

Вчера премиерът Виктор Понта призова либералите да запазят формулата на управление на СЛС, но посочи, че неговата Социалдемократическа партия (СДП) е готова да продължи управлението и без НЛП.

Вестник "Гъндул" съобщава, че правителственият съветник Дьорд Фрунда е призовал Демократичния съюз на унгарците в Румъния да помисли за влизане в управлението редом до Социалдемократическия съюз след напускането на либералите.

Вестник "Евениментул зилей" пише, че премиерът Виктор Понта "реже глави на либерали". Трима държавни секретари от НЛП са научили вчера от Държавен вестник, че са освободени от длъжност.

СДП и НЛП не дочакаха алиансът да се разпадне официално и още вчера започнаха да се обстрелват с кръстосан огън, а това е само началото, коментира в. "Адевърул".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани