Управляващата партия на Малта избира нов лидер и премиер

Досегашният Джоузеф Мускат подаде оставка заради убийството на журналистката Дафне Галиция

Джоузеф Мускат

Членовете на управляващата в Малта Лейбъристка партия гласуват днес за нов лидер и премиер на мястото на Джоузеф Мускат. Той се оттегли след призив на Европейския парламент заради разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, станало през 2017 г., предаде Ройтерс.

Мускат не е пряко замесен в случая, но през декември обяви, че ще подаде оставка, след като свидетелски показания на посредник в заговора за убийството на журналистката уличиха хора от вътрешния кръг на премиера в опити за прикриване на престъплението.

Мускат стана лидер на Лейбъристката партия през 2008 г. и спечели два последователни мандата като премиер на изборите през 2013 и 2017 година.

Той превърна икономиката на Малта в най-добре представящата се в ЕС. Също така положи началото на радикални социални реформи, разреши еднополовите бракове - немислими в католическа страна допреди няколко години.

Управлението му обаче бе белязано от обвинения в корупция. Дафне Галиция неколкократно разкри нередности както в политиката, така и в бизнеса, преди да бъде убита.

Членовете на Лейбъристката партия ще избират между 56-годишния Крис Ферне - вицепремиер, министър на здравеопазването и бивш детски хирург, и 42-годишния адвокат Роберт Абела, който е депутат и бе назначен от Мускат за консултант на правителството.

Джоузеф Мускат продължава да бъде изключително популярен в партията си. В петък вечер той произнесе прощалната си реч в претъпкана спортна зала. Каза, че няма да заяви подкрепа за нито един от кандидатите и ще остане член на парламента.

Гласуването за нов партиен лидер ще продължи до 20 часа местно време (21 ч. Българско).

Новият лидер би трябвало да положи клетва като премиер следващата седмица.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?