Управляващата партия на японския премиер на път да спечели ключова победа за горната камара на парламента

Управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) на министър-председателя Шиндзо Абе е на път да спечели изборите за горната камара на парламента, показват предварителни резултати, цитирани от ДПА, предаде БТА.


Според резултатите консервативната ЛДП и нейният по-малък коалиционен партньор - партията "Нова комейто" – вероятно печелят 80 места в Камарата на съветниците от общо 121, които се разпределят на изборите. Това е с 63 повече от необходимото за осигуряване на мнозинство.

Главната опозиционна сила - левоцентристката Японска демократическа партия (ЯДП) - е на път да регистрира най-лошото си представяне в избори за горната камара от основаването ѝ през 90-те години.

С победата управляващата коалиция би си възвърнала контрола върху горната камара и би получила мнозинство в двете камари на парламента, след като през декември спечели изборите за долната камара.

На всеки три години в Япония се произвеждат избори за половината състав на 242-членната горна камара. Тази година за 121 места се състезават 433 кандидати.

Избирателната активност на днешния вот се изчислява на 51.57 процента, което е най-ниското ниво от 1995 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?