Управляващата партия печели предсрочните избори в Турция

Управляващата партия печели предсрочните избори в Турция

Според първи неофициални резултати, управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието печели предсрочните парламентарни избори с 50.9 на сто от гласовете, предаде СиЕнЕн в неделя вечерта.

Още две партии, според тези резултати, преминават десетпроцентната бариера - Народнорепубликанската партия, която засега има  15.7 на сто от гласовете и крайнодясната Партия на националистическото движение - 14 на сто.

Дясната Демократическа партия засега има едва 5.7 на сто от гласовете.

Турските избиратели участваха масово в изборите, които се смятат за ключов тест за светската политика в страната.

Предсрочните избори бяха свикани, за да разрешат кризата, избухнала след като опозицията провали неколкократните опити да бъде одобрен посоченият от управляващата партия кандидат-президент. 

Светските партии и влиятелните военни кръгове в Турция блокираха номинацията на външния министър Абдулах Гюл, който е бил привърженик на ислямистката Партия на справедливостта и развитието.

Възникнаха масови протести в защита на светския характер на турската държава.

Междувременно премиерът Ердоган успя да прокара пакет от конституционни реформи, според които президентът вече ще се избира пряко, а не от парламента.

При управлението на партията на Ердоган страната постигна висок икономически растеж и започна преговори за членство в ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?