Управляващата партия понесе удар на частичните местни избори в Италия

Управляващата партия понесе удар на частичните местни избори в Италия

Италианският премиер Матео Ренци и неговата Демократическа партия понесоха удар на вчерашните избори за губернатори и областни управи в седем големи италиански области - Венето, Тоскана, Лигурия, Умбрия, Марке, Кампания и Пулия, получавайки по-малко от очакваните гласове, съобщи Ройтерс.

Прогнозните резултати дават 22,6 процента от гласовете общо в седемте области на левоцентристката Демократическа партия, следвана от Движението 5 звезди на Грило с 19,6 процента, Северната лига с 12,9 процента и Форца Италия с 10,3 процента.

Така управляващите се представят много по-зле в сравнение с миналогодишните европейски избори, на които спечелиха 41 процента от гласовете.

Според предварителните резултати кандидатите от Демократическата партия водят в областите Пулия, Тоскана и Кампания, докато в Лигурия, управлявана досега от левоцентристите, кандидатката на Демократическата партия е трета и основната схватка се очертава между кандидатите на опозиционните партии Форца Италия на Силвио Берлускони и Движението 5 звезди на Бепе Грило. Във Венето, както се очакваше, побеждава Северната лига.

В Кампания кандидатът на Демократическата партия води с малко пред досегашния губернатор, който е от Форца Италия. Очертава се левоцентристите да запазят Марке.

Местните избори нямат пряко отражение върху националната политика, но резултатите са сериозно предупреждение за Ренци преди потенциално трудните битки за реформи в парламента през идните месеци, посочва Ройтерс.

Движението 5 звезди на Грило е на път да получи най-големия дял гласове за отделна партия в Лигурия, Кампания и Пулия, дори да е зад други блокове, в които няколко партии са обединили сили. Северната лига също консолидира статута си на най-голямата партия в център-дясно, засенчвайки Форца Италия на бившия премиер Берлускони.

Едновременно с гласуването на регионалните избори се състояха и общински избори в над 700 града, включително такива центрове като Венеция, Арецо и Агридженто. Ако кандидатите за кметове не наберат над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има балотаж.

Избирателната активност в седемте области е била 64 процента и между 49 и 56 процента при вота в 724 общини, което е с 10 пункта по-малко в сравнение с изборите през 2010 г..

Споделяне

Още от Европа