Управляващата партия в Камбоджа обяви, че е спечелила всички места в парламента

Министър-председателят на Камбоджа Хун Сен

Камбоджанската народна партия на министър-председателя Хун Сен обяви днес, че е "спечелила всички места" в 125-местния законодателен орган. Състоялите се вчера парламентарни избори, протекоха изцяло под контрола на режима след забрана на основните опозиционни сили, предаде Франс прес.

Камбоджанската народна партия (КНП) "получи 77,5 процента от гласовете и спечели всички мандати в цялата страна", заяви днес говорителят на КНП Сок Ейсан, цитиран от АФП и Ройтерс. "Огромната подкрепа на камбоджанския народ даде на Хун Сен още една възможност да продължи историческата си мисия", каза говорителят.

В края на изборния ден вчера КНП обяви, че е спечелила "поне 100 места".

Днес по улиците на столицата Пномпен малцина се съгласяват да изразят мнението си, като си кажат и името, посочва АФП. "Предполагам, че животът ще е труден през идващите пет години", призна продавач на хранителни стоки, пожелал да остане анонимен. "Пак той! Това е отчайващо", въздъхна мъж, седнал на терасата на кафене.

На парламентарните избори през 2013 г. главната опозиционна партия - Камбоджанската партия за национално спасение (КПНС), получи над 44 процента от гласовете за изненада на управляващите. Партията беше разпусната в края на 2017 г., а председателят ѝ Кем Сокха беше пратен в затвора.

Сега ключовият въпрос е "да се разбере как ще реагира международната общност", коментира Фил Робъртсън, зам.-директор на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" за Азия.

Брюксел и Вашингтон отказаха да предоставят финансова помощ за организиране на гласуването и да изпратят международни наблюдатели. А Сам Ренси, основателят на КПНС, поиска международни санкции срещу режима.

"За пръв път след изборите, организирани от ООН през 1993 г., Камбоджа вече няма законно правителство, признато за законно от международната общност", подчерта вчера опозиционерът във Франция, където живее в изгнание, за да не отиде в затвора.

Според контролираната от режима камбоджанска избирателна комисия, избирателната активност е била почти 82 процента - много повече от 69-те процента на предишните избори през 2013 г.

Хун Сен, силният човек в Камбоджа, който е на власт от повече от 33 години, предупреди, че няма да позволи никакво оспорване на резултатите.

Ройтерс посочва, че според критици изборите са били фалшифицирани.

Вашингтон обяви, че обмисля стъпки, които да включват разширяване на визовите ограничения за някои членове на правителството в Камбоджа, в отговор на "фалшифицираните избори", в които премиерът Хун Сен нямаше значим опонент.

Споделяне

Още от Свят