Управляващата партия в Румъния подкрепи осъдения си лидер

Управляващата партия в Румъния подкрепи осъдения си лидер

Ръководството на управляващата в Румъния Социалдемократическа партии (СДП) реши да изрази подкрепата си за партийния лидер Ливиу Драгня да остане на двата заемани от него поста – председател на СДП и председател на Камарата на депутатите, долната камара на парламента. Решението бе взето на заседание на Националния изпълнителен комитет, съобщи БГНЕС.

Заседанието бе свикано за обсъждане на положението в партията, след като в четвъртък

Висшият касационен съд осъди на първа инстанция Драгня на 3,5 години затвор за злоупотреба със служебното си положение по дело за фиктивни работни места. Така Драгня няма да спре политическата си дейност след присъдата, както изисква опозицията.

В документа от заседанието на ръководството се казва, че Драгня е „политически гарант за изпълнението на правителствената програма и главен фактор за стабилността на правителството и парламентарното мнозинство". Партийното ръководство подкрепя и правителството на Виорика Данчила за реализацията на "всички законни и конституционни мерки по завършването и ускоряването на процедурите, за да бъдат приети поправките към законите, регулиращи сферата на правосъдието и наказателните кодекси".

"Моето решение е твърдо: оставам начело на СДП, за да доведа докрай всички тези неща”, е заявил Драгня след заседанието. Вотът на недоверие няма да мине, нещо повече, реших ние да бъдем много по-твърди и радикални във всичко, което трябва да направим. Не се страхувам нито от Йоханис (президента), нито от Хелвиг (директора на румънския ДАНС).

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?