Управляващата партия в Турция ще разследва събитията в парка "Гези"

Туитър и Фейсбук отказаха да съдействат на Анкара

Управляващата партия в Турция ще разследва събитията в парка "Гези"

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) реши да извърши пълно разследване на събитията в парка "Гези” и на площад "Таксим” в Истанбул на фона на поредните размирици в столицата Анкара и продължаващите арести.

 

Предвидено е сформирането на специална група от депутати, учени и представители на медиите, която да разследва началото на протестите, които заляха цялата страна и се насочиха срещу правителството на Ердоган.

 

Обстановката в Истанбул вече е по-спокойна, но в Анкара продължават ексцесиите. Там снощи полицията отново е използвала сълзотворен газ за разпръсването на демонстранти и е разчистила издигнатите барикади.

 

Като цяло броят на протестиращите намалява, но гражданите са много активни в социалните мрежи, където обсъждат какви промени са необходими.

 

Туитър и Фейсбук отказаха да съдействат на правителството

 

Туитър и Фейсбук са отказали да споделят данни с правителството, като са отклонили предложенията за сътрудничество, направени от турския министър на съобщенията Бинали Йълдъръм.

 

Министърът заяви, че социалната мрежа Туитър е отказала на турските власти да сътрудничи в разследване на участието на социалните мрежи в протестите за парка "Гези" в Истанбул.

 

Фейсбук бе принудена да направи изявление след думите на министъра, че тази социална медия "отдавна работи хармонично с турските власти", заявявайки, че не е споделяла данни с турската държава.

 

Изпълнителният директор на Туитър Дик Костоло също направи изявление по повод туитовете на турските потребители на мрежата, която премиерът Реджеп Тайип Ердоган нарече "напаст" и "върха на лъжата". Костоло подчерта в изказване пред института Брукингс, че Туитър не влиза в ролята на редактор на своите потребители, а осигурява възможност на хората да видят и усетят какво смятат онези около тях, съобщи ветник "Хюриет".

 

"Трудно лято пред Турция"

 

В същото време Съветът на мъдреците на Турция връчи на премиера Реджеп Тайип Ердоган изготвените доклади за обстановката в страната и процеса на решаване на кюрдския проблем.

 

"Процесът за мирно решаване на кюрдския въпрос върви, но не с това темпо, с което се очакваше да бъде на този етап", заяви един от участниците в делегацията на Групата на мъдреците професор Фуат Кейман от университета Сабанджъ в

Истанбул.

 

Проф. Кейман посочи, че предстои трудно лято пред Турция, като коментира обаче, че въпреки трудностите, които са установили при срещите и разговорите с населението в различните области на страната, се "налага впечатлението, че обществото е готово за решаване на проблема“.

 

"Хората искат да спре въоръжената борба, да няма повече оръжия и смърт," подчерта той.

 

Делегацията на мъдреците включва 76 известни общественици, академици, интелектуалци, актьори, които бяха разпратени из цяла Турция, за да разясняват процеса на мирно решаване на кюрдския проблем и да сондират мнения с населението в различни области.

 

Четирима от участниците в делегацията се оттеглиха в знак на протест срещу действията на правителството при потушаването на протестите за парка "Гези".

 

Началото на процеса на мирно решаване на кюрдския проблем бе поставено през март, когато турското правителство започна преговори с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, по чийто призив ПКК започна да се изтегля от Турция.

 

Мъдреците изтъкнаха необходимостта от приемането на нова конституция за решаването на проблема, в която да бъдат гарантирани гражданските свободи и да бъде задълбочена демокрацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани