Управляващата партия в Южна Африка отзова Джейкъб Зума като държавен глава

Джейкъб Зума

Управляващият Африкански национален конгрес в РЮА е решил да "отзове", или да отстрани президента Джейкъб Зума като държавен глава, съобщи високопоставен източник от управляващата партия, цитиран от Ройтерс, след бурно 13-часово заседание на висшето партийно ръководство.

Националният изпълнителен комитет на партията има пълномощия да нареди на Зума да се оттегли като държавен глава, макар някои медии да спекулират, че той може да не се подчини, отбелязва Ройтерс.

"Решихме да отзовем Зума. Това още не му е казано, - каза същият източник. - (Лидерът на АНК) Сирил Рамафоза отиде да говори с него и след като се върна, имаше остри и трудни и дискусии дали да го отзовем."

По-рано държавното радио Ес Ей Би Си, съобщи, че по средата на заседанието Рамафоза отишъл на среща със Зума и му предал искането на ръководството на АНК той да подаде оставка до 48 часа. Вторият мандат на 75-годишния Зума като държавен глава изтича през средата на 2019 г. и той все още не казвал публично дали ще се оттегли доброволно.

След като Зума стана президент през 2009 г., около името му непрестанно се вихрят корупционни скандали. При оставка той ще бъде сменен от 65-годишния Рамафоза, който през декември бе избран за лидер на АНК, побеждавайки предпочитаната от Зума за негов наследник Нкосазана Дламини-Зума, негова бивша съпруга.

Споделяне

Още от Свят