Управляващата партия във Венецуела предприе строги мерки срещу опозиционни депутати

Хулио Борхес

Проправителственото конституционно събрание във Венецуела лиши от депутатски имунитет двамата депутати Хулио Борхес и Хуан Рекесенс и ги обвини, че са замесени в атаката с безпилотния самолет, определена от властите като покушение срещу социалистическия президент Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Конституционното събрание гласува единодушно да бъде свален имунитетът на двамата, които са депутати в контролираното от опозицията Национално събрание. Решението беше прието, след като преди това Върховният съд издаде заповед за арест на Борхес, който живее в изгнание в колумбийската столица Богота.

Рекесенс беше арестуван във вторник, а в социалните мрежи се върти видеозапис, за който се твърди, че е от ареста. Неговата партия "Справедливост на първо място" заяви, че на него е именно Рекесенс.

Мадуро обвини двамата, че са свързани със случая от края на миналата седмица, когато два дрона, заредени с експлозиви, се взривиха по време на негова реч на военна церемония.

Събитията от вчера заплашват да задълбочат политическата криза във Венецуела. Опозиционните депутати обвиняват управляващата партия в използване на предполагаемия атентат срещу Мадуро за репресии над опозицията, отбелязва Асошиейтед прес.

Председателят на Конституционното събрание Диосдадо Кабельо заяви, че Борхес и Рекесенс са само първите депутати, които биват обвинени в хода на разследването на случая.

"Това са само първите двама, които изглежда са замесени, но разследването продължава", заяви Кабельо. "Справедливостта ще възтържествува", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят