Управляващата в Албания Социалистическа партия получи ясно мнозинство

Управляващата в Албания Социалистическа партия получи ясно мнозинство

Управляващата в Албания Социалистическа партия, изглежда, ще получи ясно мнозинство в парламента след изборите вчера, показват резултатите от частично преброяване на гласовете, предаде ДПА.

 

Според огласените в понеделник резултати от преброяването на бюлетините досега албанските социалисти ще получат 79 места в 140-местния парламент. Ако тези данни бъдат потвърдени, премиерът Еди Рама ще може да управлява без помощта на досегашния си по-малък коалиционен партньор - Социалистическото движение за интеграция, което получава 20 места.

 

Опозиционната Демократическа партия ще има 39 депутати в парламента, сочат още предварителните резултати.

 

Гласуването беше продължено снощи с един час заради ниска избирателна активност. По данни на ЦИК към момента на приключване на гласуването в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) избирателната активност е била около 45 процента - най-ниската от началото на века в Албания.

 

В предизборната си кампания 52-годишният Рама обеща на избирателите икономически растеж и борба с корупцията. Той изтъква необходимостта от осъществяването на всеобхватни реформи в страната.

 

Очаква се изборите да оформят отношенията на Албания с Европейския съюз. Страната е кандидат за член в общността, а Рама казва, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.

 

Европейската комисия настоява Албания да подобри върховенството на закона и съдебната си система, преди да започне преговори за членство в ЕС.

Главният съперник на Рама - лидерът на демократите Лулзим Баша - възприе настроен срещу ЕС тон по време на кампанията, обвинявайки Брюксел в намеса във вътрешните работи на Албания.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?