Управляващата в Естония коалиция вероятно ще запази властта след днешните избори

В Естония в неделя се провеждат парламентарни избори, след които се очаква управляващата коалиция да запази властта, предаде Франс прес.

Според последните допитвания до общественото мнение Естонската центристка партия ще спечели 27 процента от гласовете и ще излезе на първо място. Партията, която открито афишира проруските си симпатии и разчита на подкрепата на руското малцинство, няма обаче да може да състави сама правителство.

На второ и трето място според допитванията ще останат десноцентристката Естонска партия на реформите с 22 процента и социалдемократите с 18 процента. Двете политически формации сега са на власт.

За да имат мнозинство в парламента, естонските партии трябва да спечелят 101 депутатски места. Така че се очертава досегашната управляваща коалиция да се задържи на власт и да е подкрепяна от консерваторите от десноцентристкия съюз "Про патрия" и "Рес публика".

Преди изборите всички основни партии обещаваха да увеличат минималната заплата, на намалят данъчното бреме за хората с най-ниски доходи и да повишат социалните добавки за семейства с деца.

Темата за националната сигурност неизменно присъстваше в предизборната кампания. Управляващите партии подчертават, че членството на малка Естония в НАТО е гаранция, че тя ще е защитена от евентуални посегателства на големия си и могъщ съсед - Русия. Във вторник в естонския град Нарва, който е на границата с Русия, по случай Деня на независимостта се състоя военен парад с участието на натовски войски, който бе изтълкуван като демонстрация на силата и солидарността на алианса.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?