Управляващата в Испания партия отрича, че е получавала незаконно финансиране

Управляващата в Испания Народна партия отрече твърденията в печата, че премиерът Мариано Рахой е получавал подкупи, докато бил в предишното правителство, предаде Асошиейтед прес.

Десноцентристкият в. "Мундо" публикува копие на ръкописен документ от две страници, за който се смята, че е съставен от бившия ковчежник на партията Луис Барсенас, и в който фигурира името на Мариано Рахой.

Според оригиналните документа на Барсенас Рахой е получил поне три пъти незаконни допълнения към заплатата си - през 1997, 1998 и 1999 г., докато бил министър в правителството на Хосе Мария Аснар, посочва "Мундо".

Народната партия заяви, че публикуваните от всекидневника финансови документи не са от партийните счетоводни книги и че никой от членовете на партията не е получавал пари "под масата".

"Мундо" обяви, че е получил документите от Барсенас - ковчежник на партията в течение на 20 години. Барсенас, който от миналия месец е в затвора в очакване на евентуално съдебно дело за данъчни измами и пране на пари, твърдеше пред вестника, че партията дълго време е получавала незаконно финансиране.

Според цитираните от "Мундо" документи като министър между 1997 и 1999 г. Рахой е получил общо 42 000 евро в добавка към заплатата си.

Премиерът отхвърли наскоро подобни твърдения, но скандалът с Барсенас разтърси партията му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?