Управляващата в Мароко ислямистка партия претърпя изборно поражение

Сн. ЕПА/БГНЕС

Ислямистката партия, управляваща в Мароко от десетилетие насам, претърпя истински разгром от либералните партии, смятани за близки до кралския дворец. Това сочат огласените тази сутрин междинни резултати от вчерашните парламентарни избори, предаде Франс прес.

Умерената ислямистка Партия за справедливост и развитие, разполагала със 125 места в предишния парламент, ще получи само 12, съобщи пред журналисти вътрешният министър Абделуафи Лафтит.

Тя остава далеч зад основните си съперници - либерално насочените Национално обединение на независимите (НОН) и Партия за автентичност и модерност (ПАМ), също и зад десноцентристката Истиклал ("Независимост"), които ще имат съответно 97, 82 и 78 от общо 395 депутатски места.

НОН, която е част от правителствената коалиция, се оглавява от богатия бизнесмен Азиз Ахануш, за когото се говори, че е близък до двореца.

ПАМ - основната опозиционна сила, е създадена през 2008 г. от Фуад Али ел Хима, днес кралски съветник, който заема партийни постове до 2011 г.

Десноцентристката Истиклал е най-старата партия в Мароко.

Крал Мохамед Шести ще назначи министър-председател от партията с най-много събрани гласове и той ще състави правителство с петгодишен мандат, което да смени кабинета на Саад-Един ел Османи.

Днес се очакват и окончателните изборни резултати.

Избирателната активност в национален мащаб достигна 50,35 на сто, каза вътрешният министър.

Ислямистите сигнализираха снощи за "тежки нарушения" през изборния ден, но според министъра гласуването е протекло "в нормални условия" с изключение на "отделни случаи".

През 2011 г. Мароко прие нова конституция, предвиждаща широки прерогативи за парламента и правителството. При все това решенията и насоките на развитие в ключовите сектори произтичат от инициативи на крал Мохамед Шести.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?