Управляващата в Румъния коалиция преживява най-голямата си криза до момента

Виктор Понта

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) преживява най-голямата си криза досега и заплаши с разпадане на съюза, пише в. "Путеря", цитиран от БТА.

Кризата е предизвикана от изявления на сенатора от Национално-либералната партия (НЛП) Сорин Рошка Станеску тази седмица, в които той не за първи път напада Социалдемократическата партия (СДП) на Понта. Наред с това Сорин Рошка Станеску бе в основата на гласуване в Сената, при което НЛП подкрепи позицията на опозиционните Демократично-либерална партия и Партията на народа - Дан Дяконеску.

Премиерът Виктор Понта заяви пред държавната телевизия ТеВеРе, че разногласията, предизвикани от Станеску, са най-голямата криза в СЛС досега и че ако Станеску остане сенатор в НЛП, то споразумението за управление на СЛС вече не се спазва. Във връзка с гласуването в Сената Понта заяви, че либералите следва да информират социалдемократите дали има ново парламентарно мнозинство, пише "Путеря".

Вестникът информира, че премиерът не е приел публичните изявления на сенатора либерал и е заплашил с прекратяване на споразумението за СЛС.

"Ромъния либера" цитира лидера на либералите Крин Антонеску да казва, че НЛП осъжда изявленията на Сорин Рошка Станеску по адрес на СДП и на лидера на социалдемократите.

Антонеску каза, че всеки, който нарушава толкова ясно протокола на СЛС, ще трябва да се раздели с партията и със СЛС. "Осъждаме някои оценки, направени от Сорин Рошка Станеску по адрес на СДП или на Виктор Понта, обвинения за форми на сътрудничество, контрол на тайните служби, уязвимост на шантаж...", каза лидерът на либералите Крин Антонеску, след като конфликтът бе обсъден в партията.

Очертава се темата да има продължение в понеделник, когато ще има заседание на Социал-либералния съюз, в който влизат социалдемократите, либералите и консерваторите, съобщават румънските медии.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?