Управляващи и опозиция се изпокараха за назначенията и стигнаха до любовниците

Петър Чобанов си го върна на Симеон Дянков за закриването на агенцията за анализи, чийто шеф беше

Сн. БГНЕС

Създаването на временна анкетна комисия, която да проучи назначенията във властта по времето на управлението на ГЕРБ, изпокара управляващите и опозицията в Народното събрание (НС) в четвъртък, като замерянето с "разкрития" за поголовни чистки и слагането на "калинки" на държавни постове стигна и до любовниците.

Предложението на БСП и ДПС за временната комисия, внесено от лидера на ДПС Лютви Местан и група депутати, бе подкрепено от ГЕРБ с допълнението, че проверката трябва да продължи и да обхване назначенията във властта до октомври т. г.

Масовото назначаване на "калинки" се превърна в символ на управлението на ГЕРБ, каза Четин Казак от ДПС, който представи проекта. Политически назначения винаги е имало, но в такива мащаби и по такъв брутален начин, както по време на управлението на ГЕРБ, не е имало и се надявам никога да няма, допълни той.

Според него тогава партията се е сляла с държавата и ГЕРБ са узурпирали цялата власт. Не получихме отговор кой предложи Калина Илиева за шеф на фонд "Земеделие", кой предложи трима министри на здравеопазването, коментира депутатът от ДПС.

Цветомир Михов (ГЕРБ) обяви, че лидерът на ДПС Лютви Местан, който е основен вносител на предложението за комисията, не е представил лично проекторешението, "защото няма очи". "Знаете ли защо няма очи? Защото назначи любовницата си за министърка, а госпожа Мая Манолова...". На това място думите на опозиционния депутат заглъхнаха, защото председателят на парламента Михаил Миков му изключи микрофона, но той довърши на изключен микрофон, че Мая Манолова е назначила мъжа си за министър (министърът на отбраната Ангел Найденов).

Цвета Караянчева от ГЕРБ увери, че партията ѝ не се плаши от проверки. От нищо не ни е страх, но проверката на временната комисия трябва да бъде удължена до октомври 2013 г. защото "вашите назначения са много по-страшни и ние не можем да ви стигнем и за 10 години", обърна се тя към БСП и ДПС.

Караянчева каза, че директори на държавни служби са отстранявани само защото са назначени от ГЕРБ, без никой да се интересува от професионалните им качества. Тя даде пример със сегашните кадрови попълнения във властта - кинезитерапевтът Джейхан Ибрямов стана зам.-министър на инвестиционното проектиране, а станалият известен с разследванията срещу него Емил Иванов - областен управител на София.

От ГЕРБ заявиха още, че неслучайно злополучният опит за назначение на Делян Пеевски в ДАНС се е превърнал в нарицателен пример за превръщането на държавата в патерица на олигархията и попитаха кой го е предложил. Те припомниха и случая със заместник-министъра на вътрешните работи (Иван Иванов - бле. ред.), който заемаше поста си малко повече от три часа.

"Щастлива съм, че се създава тази комисия, защото това е вашата комисия за изминалите 5 месеца и ние там трябва да разгледаме нещата. Направихте толкова простотии, че не можем да ви стигнем”, обяви Караянчева.

Тя на свой ред нападна управляващите за "отстрелването" на директори, назначени от ГЕРБ, които, по думите ѝ, "не искали да изпълняват политическите поръчки точно на тези партии, говорещи за партизиране".

"Броени дни след встъпването на кабинета "Орешарски" всички тези директори в цялата страна започнаха да получават телефонни обаждания - груб психологически тормоз с въпрос: кога ще си подадете оставката, ние ще ви уволним дисциплинарно. Така не се играе с човешки съдби, колеги, защото тези хора не са бактерии, които вие да унищожите, за да раздавате държавната баница и държавните служби", изтъкна тя.

Според Таско Ерменков от левицата от 6000 държавни служители при управлението на ГЕРБ са сменени почти половината, а около 2300 са назначени без конкурс. Само в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са освободени 300 души, каза Ерменков.

"Калинките" не са една и две, тези назначения не са плод на безхаберие, а са целенасочена политика, заяви той. Депутатът даде пример с Калина Илиева, назначена за директор на фонд "Земеделие", Валентин Николов, директор на АЕЦ "Козлодуй", Румяна Желева, предложена за еврокомисар.

"Калинките не са една и две - а са тръгнали на кръстоносен поход. Това не са недоглеждания, а целенасочени политики", каза Ерменков и роди поговорка: Калинка по калинка - вир, а сладката държавна служба - язовир".

Красимир Ципов от ГЕРБ върна на Ерменков, като го нападна за назначението на Ивайло Алексиев, който, по думите му, е специалист по радио и телевизионна техника, а е оглавил Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ципов каза, че Алексиев е участвал като консултант при изработването на Закона за енергийната ефективност и попита няма ли конфликт на интереси.

Таско Ерменков веднага отговори, че Ивайло Алексиев е доказан специалист в областта на енергийната ефективност и не е в конфликт на интереси. За да защити още Алексиев и да докаже, че това не е назначение на "калинка", Ерменков изтъкна факта, че Алексиев е зет на ген. Пламен Манушев, който пък е депутат от ГЕРБ.

Изказването на Ерменков веднага беше последвано от въпроси къде работи жена му.

"За 4-5 месеца направихте толкова простотии, че не можем да ви стигнем”, репликира на червените Цвета Караянчева. Тя припомни временния шеф на митниците Николай Попов, който се оказа без допуск до класифицирана информация, спортната министърка – професор по синтаксис, директорът на агенцията по рибарство и аквакултури, завършил библиотекознание и др.

В дебата се включи и бившият шеф на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, който беше показно арестуван по времето на ГЕРБ, а преди време съдът в Страсбург осъди България заради това.

Той попита кой си е играл със съдбите на хората, и кой влизаше по къщите и организираше акции.
Дебатът стигна нови висоти, когато в пленарната зала неочаквано дойде министърът на финансите Петър Чобанов, за да разкрие какви безобразни назначения са се правели по времето на предшественика му Симеон Дянков в Министерството на финансите.

В тона на споровете министърът изнесе няколко примера за "гениални", по думите му, назначения в системата на финансите, които били емблематични за стила на административната реформа, обявена от Дянков.

В щатното разписание на ведомството, чиито функции, подчерта министърът, са изключително важни за стабилността на държавата, четем - изпълнител-работник по озеленяване, изпълнител-дивечовъд, изпълнител-тракторист, полевъд, лесовъди и за финал – изпълнител-помпиер.

"Това е щатното разписание на МФ, то се появява в резултат на "гениалната" административна реформа на Дянков, който закри Агенцията за икономически анализи и прогнози, призната от Европейската комисия, МВФ, рейтингови агенции, с аналитичен капацитет, полезна на цялата държава, заяви още Чобанов, който с тези думи "си върна" на Дянков за закриването на агенцията, на което той бе ръководител.

"Закри я, за да освободи щат не за друго, а за ловно стопанство "Кричим"", каза министър Чобанов. "Кричим" бе дадено за управление на финансовото министерство от предишното правителство.

Затова в щатното разписание на МФ намираме такива непонятни позиции, които не подхождат на функциите на ведомството, обобщи той.

Ако се спрем на кадровите решения и назначения в министерството за 4 години при управлението на ГЕРБ, продължи Чобанов, ще видим, че от 355 новоназначения (над 50 на сто от числеността на МФ), след конкурс са назначени 13 на сто.

Половината били по заместване, за да може по-късно да бъдат преназначени и да заемат полагащото им се място. В стопанство "Кричим" служителите са по трудово правоотношение. Много често такива служители по-късно са назначавани като държавни служители т.е. по служебно правоотношение, разкри схемата за издигане на чиновници, прилагана от ГЕРБ, каза още министърът.

Говорейки за друго непонятно назначение на Дянков, и Чобанов накрая стигна до публичната тайна за връзките на предшественика му с "млада госпожица, назначена за началник на кабинета му". По негово време за първи път в последните години имаше номинална позиция на началник кабинет.

"Тя се изпълняваше от приближена на Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование, но това не ѝ пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30-годишен стаж”, заяви Чобанов.

Тези забежки на Дянков обаче изглеждат невинни на фона на онова, което се е разразило в държавните ведомства след като БСП и ДПС вземат властта, стана ясно от изявление на Красимир Ципов от ГЕРБ.

В първите дни на сегашното правителство зам.-министър в силово министерство събрал директорите на дирекции и им казал: "Пригответе си по 50 000 лева, за да останете, защото чака опашка, готова да предложи 100 000 лева”, разказа Ципов от парламентарната трибуна.

В крайна сметка след два часа и половина размяна на подобни "откровения" парламентът създаде временна комисия с двумесечен мандат за проучване на назначенията във властта. Комисията е с осем члена - по двама от всяка парламентарна група. Председател на комисията е Таско Ерменков.

Споделяне

Още по темата

Още от България