Управляващи и опозиция си организираха поредна свада, този път за Бетина Жотева

Управляващи и опозиция си организираха поредна свада, този път за Бетина Жотева

Превърналият се в последните години в рутина отчет за дейността на Съвета за електронни медии (СЕМ) този четвъртък стана поредният повод за скандал между ГЕРБ и БСП. Конкретната причина обаче не се намираше вътре в доклада, нито засягаше обичайните дейности на регулатора.

Веднага след началото на точката в дневния ред, депутатите от БСП поискаха оставката на члена на СЕМ Бетина Жотева, която преди време си позволи да отправи заплахи към журналистката Къдринка Къдринова. Жотева се извини за поведението си, но обеща да си търси правата в съда. Освен, че сториха това от парламентарната трибуна социалистите издигнаха листовки с нейния лик, на които пишеше "Бетина, иди си".

Според депутата Елена Йончева членката на СЕМ била "палач на свободата на словото". Социалистите напомниха, че България е на последите места по свобода на словото, след което издигнаха листовките си и започнаха да викат "Оставка".

Поведението на левицата бе разтълкувано от народния представител от ГЕРБ Тома Биков като опит на БСП да инсталира свои хора в СЕМ, тъй като, ако Жотева подаде оставка, квотата трябва да бъде запълнена от президентската администрация.

"Ние никога не сме се борили за партизиран състав на СЕМ, но тази ли ще гласува за шеф на БНТ?", каза Александър Симов от "БСП за България".

"Разглеждаме един много сериозен доклад и това шоу, което правите, не се случва за първи път. Частният случай, който разигравате, извадете от сериозната тема, която разглеждаме! Иначе ще сваля интелектуалното си доверие от вас", отвърна депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова.

За да успокои страстите, думата взе шефът на комисията по култура и медии и бивш министър на културата Вежди Рашидов (ГЕРБ), който се обърна към левите в залата: "Стефане, стегни сценария. Пада нивото на българския театър". След това заговори за свободата на словото и попита: "Кой ограничи свободата на словото? Не забравихте ли, че медиите имат собственост?".

В отговор Стефан Данаилов му каза: "Ако беше Иво Атанасов от СЕМ направил така, щяхте да ни попилеете с "мръсни комунисти". Веждичка, другият път ще го режисираме с теб".

След като приключи размяната на реплики Рашидов благосклонно заключи, че работа на парламента е да прави живота по-добър, а не да се занимава с разприте между две дами. "Нека ги оставим да си решат спора в съда", каза той.

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева взе думата, за да направи просторно изказване, чиято същина бе, че регулаторът не се бори с езика на омразата в случаи като репортажите с Динко от Ямбол, а напротив – оставя телевизиите да създават подобни медийни герои. Тя заяви, че отговорността за езика на омразата е на ГЕРБ и, като перифразира българска поговорка, заяви: "Който език на омразата вади, от език на омразата си отива".

Думите на Кръстева станаха повод БСП да поиска поредица реплики, с които да върне дебата към Жотева. В крайна сметка обаче след поредното изказване на Йончева председателят на парламента Димитър Главчев ѝ взе думата, което стана повод социалистите да напуснат залата. Последвалата суматоха уплътни времето до 14 часа и заседанието бе прекратено.

Споделяне

Още от България