След 7-часово заседание при президента

Управляващи и опозиция в Гърция се обединиха за споразумение с кредиторите

Възпитаник на Оксфорд заменя Варуфакис на поста финансов министър

След седемчасово заседание в президентския дворец лидерите на управляващите и опозиционните партии в Гърция подписаха съвместна декларация, с която обединяват усилията си за постигане на споразумение с кредиторите, предаде Ройтерс в понеделник.

Под тази декларация за национално единство отказа да се подпише лидерът на Гръцката комунистическа партия, а крайнодясната неофашистка "Нова зора" не участва в заседанието.

Така останалите общо пет парламентарни партии застанаха зад гърба на министър-председателя - освен собствената му партия СИРИЗА и нейния по-малък коалиционен партньор в правителството "Независими гърци", това са "Нова демокрация", ПАСОК и "Потами" (Реката).

Правителството поема отговорността за продължаване на преговорите и всеки политически лидер ще оказва съдействие в рамките на неговата институционална и политическа роля, се казва в декларацията, разпространена от президентството.

Лидерите посочиха, че искат да бъде постигнато споразумение с европейските кредитори и кредиторите от МВФ, което да осигури достатъчно финансиране, надеждни реформи, план за растеж и ангажимент за започване на дискусии за устойчивостта на гръцкия дълг.

Непосредствен приоритет е банките отново да бъдат отворени, добавиха лидерите.

Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на "Независими гърци", заяви, че подкрепата предвещава "нова ера" в гръцката политика и ще засили шансовете на Атина да постигне споразумение с европейските и международни кредитори. Мисля, че за нас няма друг вариант, освен споразумение с кредиторите, каза той. Лидерите на партиите описаха исканията на целия гръцки народ, те са свързани със споразумение, което трябва да бъде сключено с ЕС. Премиерът получи уверенията на лидерите на политическите партии, че ще има пълната им подкрепа, добави Каменос.

Според него от този момент Европа трябва да разбере, че е необходимо незабавно да се разреши проблемът, за да се върне Гърция на пътя на развитието и благосъстоянието. "Няма друг път освен споразумение, това е еднопосочен път", добави политикът.

Отговорността за преговорите с международните кредитори е изцяло на премиера на Гърция Алексис Ципрас. Това заяви лидерът на опозиционната партия "Потами" (Реката) Ставрос Теодоракис. Заедно ще опитаме да потърсим решение за изход от "безизходната ситуация, в която се намира гръцкият народ", каза Теодоракис.

Той посочи, че премиерът е разказал на лидерите на политическите партии за много от стъпките, които смята да предприеме. Ние също така внесохме свои предложения, но отговорността за преговорите "лежи изцяло върху раменете на премиера", добави Теодоракис.

Цакалотос – новото лице на преговорите с кредиторите

След заседанието бе обявено и назначаването на Евклидис Цакалотос за нов финансов министър на Гърция на мястото на подалия оставка Янис Варуфакис. В близките часове той ще положи клетва като министър.

Цакалотос, който досега бе втори министър за международните икономически отношения, е на 55 години, икономист по образование, смятан за по-сговорчив от предшественика си.

Цакалотос е доста по-различен от отиващия си икономист марксист Варуфакис. Той е прекарал по-голямата част от живота си във Великобритания. Завършил е елитното лондонско частно училище "Сейнт Пол", в което е учил и настоящият британски финансов министър Джордж Осборн. Двамата обаче не са се засекли, тъй като Цакалотос е 11 години по-възрастен от Осборн.

Новият гръцки финансов министър е учил политика, философия и икономика в Оксфорд, където е защитил докторска степен. След академична кариера той влиза в гръцкия парламент през 2012 г., поради което има и по-голям политически опит от Варуфакис, който директно стана финансов министър след като СРИЗА спечели изборите в началото на т.г. Очакванията тогава бяха, че за поста ще бъде предпочетен именно Цакалотос.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?