Под натиска на Европейския съюз

Управляващи и опозиция в Македония се споразумяха за изход от кризата

Същевременно протестиращи срещу назначението на албанец за министър на отбраната се сблъскаха с полицията

Управляващи и опозиция в Македония се споразумяха за изход от кризата

В Македония е постигнато споразумение за преодоляване на политическата криза, с което европейската интеграция отново се връща сред приоритетите на страната. Това обяви в петък македонският президент Георге Иванов след среща с представители на ЕС начело с еврокомисаря Щефан Фюле, премиера Никола Груевски и опозиционния лидер Бранко Цървенковски, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Договорено е да се възобнови политическият живот в страната, всички политически партии да се върнат в парламента и да участват в местните избори. Местните избори няма да бъдат отлагани и незабавно ще бъде формирана комисия за разследване на събитията в парламента на 24 декември миналата година, когато депутати от опозицията бяха изхвърлени от парламентарната зала.

Отговаряйки на журналистически въпрос дали постигнатото споразумение предполага и възможност за свикване на предсрочни парламентарни избори, докладчикът за Македония в Европейския парламент Ричард Хоуит отговори утвърдително, но не уточни кога може да бъдат насрочени.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, който пристигна днес в Скопие заедно с Ричард Хоуит и бившия председател на ЕП Йежи Бузек, оцени в своя профил в Туитър, че "днешното политическо споразумение в Скопие връща страната на пътя на евроинтеграцията".

Македония е в политическа криза от декември миналата година, когато опозицията напусна парламента заради спорове във връзка с бюджета. Оттогава опозиционните сили начело със СДСМ започнаха да организират улични протести и настояваха за предсрочни парламентарни избори, които управляващата коалиция отказваше да обяви.

Заради този отказ опозицията смяташе да бойкотира и местните избори на 24 март.

Докато европейските и македонските политици преговаряха н търсене на споразумение за изход от политическата криза, група македонски младежи протестираха срещу назначаването на албанец за министър на отбраната. Стигна се до сблъсъци с полицията, при които няколко души бяха ранени пред сградата правителството в центъра на Скопие. По последни данни, трима души са сериозно пострадали, предава БГНЕС.

Инцидентите станали на булевард "Партизански" отряди пред Сборния храм. Цялото движение в центъра на града е блокирано. Протестиращите замервали с камъни полицията. На платното на булеварда има преобърнати контейнери и кофи за боклук. 50-тина полицаи се опитали да неутрализират групата.

Младежите протестирали срещу назначаването на Талат Джафери за министър на отбраната. Джефари е бивш командир от нелегалната паравоенната армия на местните албанци по време на конфликта от 2001 година, известен с псевдонима "Комендант Форина". Джафери беше назначен миналата седмица в правителството на Никола Груевски.

От македонското министерство на вътрешните работи потвърдиха, че в града има инциденти с пострадали и нанесени щети на частни автомобили.

Неофициално се говори, че има ранени и полицаи, а една полицейска кола е преобърната по таван.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?