Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управляващи и опозиция взаимно се обвиниха в неморални коалиции

0 коментара

Близо 8 часа продължиха парламентарните дебати в четвъртък, преди шестия поред и предварително обречен вот на недоверие към правителството на Симеон Сакскобургготски, който ще се гласува в петък в 19 ч.

Опозиция и управляващи взаимно се обвиниха в неморални коалиции. Първите визираха сделката на НДСВ и ДПС с Новото време, осигурила оцеляването на кабинета. Управляващите пък акцентираха върху първата за последните 15 години обща акция на левицата и десницата.

Миналата седмица вотът против цялостната вътрешна политика бе подписан от всички парламентарни групи извън НДСВ и ДПС, включително и от Новото време. Днес - с изключение на Румяна Георгиева - нововремци изтеглиха подписите си. В понеделник те се върнаха в управлението след по-малко от едногодишен престой в опозиция, подписвайки споразумение със Симеон и Доган, което определя като много успешна политиката на правителството.

Шулева: Не се предавам лесно

Когато човек влиза в политиката, трябва да бъде готов както за успехи, така и за много трудни моменти. Преживях много труден момент, но не се предавам лесно, коментира в една от почивките на дебата вицепремиерът Лидия Шулева.

oще

Кошлуков, Севлиевски и колегите им, които избягваха да се появяват в пленарната зала, бяха споменати нееднократно. Опозицията ги посочи като символ на търгашество и пример за политическа погнуса, управляващите пък ги похвалиха, че с тяхна помощ ще доизкарат мандата си в полза на държавата.

Премиерът Сакскобургготски, който снощи излезе с обръщение по повод на вота, днес не направи изказване пред депутатите, макар че присъства заедно с всичките си министри на дебата.

Костов: Виждаме българския премиер в краката на Доган

Виждаме българския премиер в краката на Ахмед Доган и трябва да схващаме това като политическа почтеност, заяви от трибуната на парламента лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

Той определи днешното управление на България като "покупко-продажба на съвести и почтеност срещу власт и пари". По думите му, лидерът на ДПС, който не се срамува да казва за себе си, че е 80 на сто бизнесмен и 20 на сто всичко останало, е архитект на това управление.

Заради личните си интереси и контрола върху избирателите от смесените региони, върхушката на ДПС се оказа готова да прогони стратегически инвеститор и дори да предизвика парламентарна и правителствена криза, продължи Костов.

По думите му е станало ясно, че ако има днес български политици, които да са запазили най-много от похватите и инструментите на тоталитарната система и нейния репресивен апарат, те са в ръководството на ДПС. Стана ясно също, че без да е спечелил избори и да има доверието на българските граждани, Ахмед Доган се добра до позицията да управлява България, възползвайки се от слабостта на премиера, посочи Костов.

Всички видяха грозното лице на "новия морал", отбеляза той по повод приемането на Новото време в управляващата коалиция. Костов припомни, че премиерът е нарекъл "безпринципни" договарянията на опозицията, а самият той преди два дни е отстъпил на изнудване.

Има проблеми, които обединяват всички нормални партии в една демократична система и такъв проблем е настоящата криза, изтъкна Костов, оправдавайки общата акция с БСП. Принудени сме да защитим Конституцията от управлението на Сакскобургготски, за да запазим правото си да бъдем различни като политическите партии, да бъдем алтернатива едни на други, добави той.

В една от почивките от левицата се опитаха да внесат в пленарната зала жълти фланелки с надписа "България ООД Кеш енд Кери", илюстриран с корона. Акцията им не успя, но затова пък можаха да дарят с фланелки всички министри, които присъстваха на дебатите.

Костов прогнозира, че дори и вотът да не мине в петъчния ден, на 25 юни 2005 вотът срещу управляващите със сигурност ще успее.

Анелия Атанасова от НДСВ му опонира, че от 1996 г. е сънувал един и същи кошмар - Симеон Втори. Според Атанасова, това ще бъде кошмарът на Костов и до 2010 година. В реплика Костов заяви, че НДСВ са дошли на власт изпълнени с омраза и ненавист, която се задълбочавала.

Министър Валентин Церовски се изказа след Костов, като изненадващо защити Новото време, които многократно му искаха оставката. Той заяви, че след като големият консенсус в управлението се е разклатил, Новото време са осъзнали риска на 24 април България да се окаже без легитимно правителство и да не може да подпише договора за присъединяване в ЕС.

По време на дебата за първи път БСП, чрез депутата Татяна Дончева, също спомена за водещата роля на ДПС за възникването на политическата криза преди две седмици, заради провалената приватизация на "Булгартабак". Дончева цитира "авторитетни английски вестници, в които се говори за провала на сделката с "Булгартабак" и се сочат политически мотиви за отказа на БАТ от сделката. Това е квинтесенцията на политическата нестабилност, предизвикана от младшия коалиционен партньор".

Дончева определи като кощунство, че ДПС обвинява опозицията за нещо, което е дело на Ахмед Доган и неговите депутати.

Управляващите "в една яхта"

Нови аргументи в дебата между управляващи и опозиция почти не се чуха. ОДС и Народен съюз наблегнаха върху погазването на парламентаризма, заради което избухна недоволството в Народното събрание. БСП и СДС изброяваха конкретни провали на сегашното управление.

Когато властимащите се крият от парламента, това означава, че не може да управляват, заяви лидерът на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова. Сегашното управление компрометира до крайност българската демокрация, превръщайки я в обикновено търгашество, което се прояви в последните дни в най-уродлив вид, заяви Михайлова, визирайки сделката на НДСВ и ДПС с Новото време.

Лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер призова премиера да подаде оставка на цялото правителство. Като единствена заслуга на сегашното управление Мозер определи факта, че е успяло да накара различните партии да надмогнат идеологическите си противоречия и заедно да защитават демократичните и парламентарни принципи.

Мозер отхвърли продължаващите спекулации, че с поведението си опозицията рискува европейското бъдеще на България - тема, засегната по време на дебата от всички министри и най-вече от външния Соломон Паси, директно заплашил с отдалечаване на членството в неопределено време, ако този кабинет падне.

Единственото, което може да гарантира оцеляването на кабинета, е усещането на някои депутати, че са "в една яхта" с управляващите, както би казал Мирослав Севлиевски, допълни Мозер.

Овчаров изчисли 12 млр. лева загуби за България от царското управление

Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини управляващите, че от първия си ден на власт са започнали да действат задкулисно, опитвайки се да заобикалят парламента, като напомни за договора с "Краун Ейджънтс" от началото на 2002 година.

Зам.-председателят на БСП Румен Овчаров използва и слайдове - копирайки министър Паси при предишен вот на недоверие - за да покаже нагледно изчисленията на БСП кой от министрите с колко е ощетил държавата. Извън "отличника" Симеон Сакскобургготски, Овчаров подреди на първо място вицепремиера Николай Василев с главен акцент сделката за БТК, следван от регионалния министър Валентин Церовски с концесията на магистралите, финансовия Милен Велчев и сделките с външния дълг, военния Николай Свинаров и договорите за модернизация на армията, вицепремиера Лидия Шулева и "Булгартабак".

Общо, Овчаров изкара България на минус 12 млрд.лв. от четиригодишното управление на НДСВ и ДПС. Той определи новата тройна коалиция като "коалицията на монархическата яхта".

Лидерът на СДС Надежда Михайлова пък определи като политическо брокерство съюза между НДСВ, ДПС и Новото време. Като грешки и провали на управлението тя посочи несбъднатите обещания за незабавно и несимволично увеличение на доходите, ръстът на престъпността, популисткото и безотговорно, по думите ѝ, отношение към образованието.

НДСВ и ДПС: Ляво-дясната коалиция иска да задуши центъра

Лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обвини новосформираната ляво-дясна коалиция, която се опитвала да провали правителството в последния час, въпреки положителната оценка на обществото.

Прегръдката между ляво и дясно цели да задуши либералния център, обяви Лютви Местан от ДПС и се закани, че центърът не само ще оцелее, но и че без него няма да има следващо правителство.

Действията на опозицията Илчев определи като гола политическа амбиция. БСП, ДСБ, СДС и БЗНС-НС драматично си подадоха ръцете с риск да си изкълчат китките, заяви той. Илчев нарече "приюти на ренегатите" партиите на прехода и от миналия век, призовавайки колегите си да не използват такъв език.

"Стандарт енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

В разгара на дебата в парламента по вота на недоверие на правителството, финансовият министър Милен Велчев обяви, че преди минути агенция "Стандард енд Пуърс" е обявила повишаване на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна.

Видимо доволен, Велчев се похвали, че агенцията предварително е калкулирала изхода от утрешното гласуване и така е спазена добрата традиция да се подобрява кредитния рейтинг на България в дни, когато се обсъжда вот на недоверие.

Още

Велчев го удари на популистка пропаганда

Успехите на правителството в икономическата област бяха защитени с цифри и сравнения от Николай Василев, а в социалната - от Христина Христова. За да стане ясно на всички колко се е замогнал българинът, Христова прибягна до любимите сравнения в хляб, мляко и пържоли. С почти половин часово слово за победите на МВР над престъпността, което дръпна между 13 и 13.30 ч., Георги Петканов пък почти успа народните представители.

Започнал с уточнението, че е новак в политиката в сравнение с леви и десни, финансовият министър Милен Велчев направо удари колегите си в земята, като заговори за тежката метеорологична обстановка в страната през последните дни.

Велчев упрекна депутатите, че се занимавали с парламентаризма и се уговаряли срещу правителството, вместо да помагат на избирателите си в затиснатите от снега и студа райони и да мъкнат родилки и болни през преспите. Патосът му не бе подминат от опозицията и веднага последва контраатаката с питането къде беше изпълнителната власт и с какво помогна на кметовете на бедстващите допреди ден региони.

Опозицията бойкотира изявлението на Кошлуков

След като мълчаха 8 часа, Новото време се опитаха да оправдаят поведението си чрез финално слово на лидера Емил Кошлуков. Лявата и дясната опозиция бойкотира изказването му, напускайки пленарната зала.

Имало е сваляне на правителства, имало е обществено брожение, но за първи път се вижда такава погнуса и отвращение от страна на обществото, обяви Татяна Дончева от БСП, визирайки споразумението с Новото време.

Кошлуков пък оправда предателството на нововремци спрямо опозицията с желанието за промяна на системата. Пред полупразната зала той обяви, че споразумението на Новото време с НДСВ и ДПС може би е закъсняло с две - три години. До ранната пролет на 2004 г., когато се отцепиха от НДСВ, Кошлуков и 12-те му колеги бяха част от управляващите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.