Управляващи и опозицията заплетоха кризата с ЦИК още повече

БСП и ДПС искат президента да издаде нов указ, ГЕРБ плаши, че няма да признае изборите

Сн.БГНЕС

Втори ден продължава противопоставянето между опозицията и президент, от една страна, и управляващите партии БСП и ДПС, от другата, за едно от общо 19-те места в Централната избирателна комисия.

И в петък социалистите и движението не избраха полагаемия се на ГЕРБ заместник-председател на комисията, тъй като президентът Росен Плевнелиев не ревизира указа си, с който според мнозинството той е накърнил правата на ДПС.

Междувременно новият състав на ЦИК, с човек по-малко, проведе първото си заседание и се представи пред журналисти. Всички новоназначени изборни експерти отказаха да коментират кризата с назначаването на комисията и декларираха, че са независим орган, който няма да се влияе от партийни централи и няма да коментира решенията на парламента.

И докато ЦИК декларираше, че ще проведе честни и прозрачни избори, управляващите обвиниха президента Росен Плевнелиев, че грубо е нарушил Изборния кодекс и Конституцията с вчерашния си указ за състава на комисията, а от ГЕРБ поискаха номинацията им за заместник-председател да бъде избрана и заплашиха, че в противен случай ще поставят под съмнение честността на предстоящия евровот.

В четвъртък президентът назначи 15 души от 19-членния състав на ЦИК, разпределяйки квотите в полза на опозицията. Плевнелиев реши, че ГЕРБ ще има шестима представители, БСП - пет, а ДПС, "Атака" и двете извънпарламентарни партии - НДСВ и Синята коалиция (Реформаторският блок), които имат евродепутати - по един.

Според Изборния кодекс останалите четирима души, ръководното тяло, състоящо се от председател, двама негови заместници и секретар, се назначават от парламента, който ги разпределят така, че нито една от партиите в парламента да няма превес. Т.е. на четирите - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" се пада по един представител в управлението на ЦИК.

Така сметката показва, че опозицията би имала блокираща квота при вземане на решенията от комисията. Те се взимат с мнозинство 2/3, или 13 от всички 19 души.

След указа на президента парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ бившият конституционен съдия Маргарита Златарева да стане председател на ЦИК. Депутатите от мнозинството не допуснаха тя да заеме и поста заместник-председател и така оставиха изборния орган с човек по-малко.

След като в четвъртък управляващи и опозиция си поставиха ултиматуми, темата за ЦИК остана за петък, като БСП и ДПС настояват Певнелиев да ревизира указа си и да отнеме един член на ГЕРБ в комисията, за да назначат те заместник-председател от квотата на опозицията.

"Провеждането на честни избори вече е опорочено"

"Настояваме в най–кратки срокове да преосмислите посоката, в която тласкате развитието на изборния процес, и да прегласувате предложената от ГЕРБ кандидатура", подчерта в петък в декларация заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя призова управляващите да проявят "зрялост и отговорност", като направят това, без да поставят условия. "Така ще можете да спасите не само организацията и провеждането на европейските избори в срок, но и малкото останал потенциал за доверие на гражданите в институциите на държавата ни", каза още Цачева.

"Провеждането на честни и свободни избори за Европейски парламент вече е опорочено. Те стартират с една компрометирана от представителите на управляващите партии ЦИК. Защото циркът, който разигравате, господа и дами от БСП, ДПС и "Атака", вече хвърли сянката на съмнението върху работата на тази важна за демокрацията комисия", изтъкна Цачева.

Ако искате заместник-шеф на ЦИК, убедете президента "да се поправи"

"Ако искате заместник-председател на ЦИК, убедете президента да издаде указ, с който да спази Изборния кодекс. Когато получите полагащите ви се членове, можете да получите заместник-председател", обърна се към опозицията зам.-председателят на парламента и депутат от левицата Мая Манолова.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък обвини държавния глава в дискриминация.

"С указа си държавният глава Росен Плевнелиев наруши Изборния кодекс и дискриминира ДПС, като отне от ДПС една бройка в ЦИК и я поднесе на партията, която го номинира за президент. В някаква степен предишните президенти на България успяваха да избягат от сянката на партиите, които са ги номинирали. Очаквахме това да стори и г-н Росен Плвенелиев. С вчерашния си акт, той показа, че не е обединител на нацията, а обратното – разединява не само по политически признак", каза Местан.

Борисов хем може да не признае изборите, хем "ще ги бие" на тях

В говоренето се включиха и лидерите на БСП и ГЕРБ. Първо пред Нова телевизия председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му може и да не признае резултата от евроизборите и да ги оспори , ако не получи мястото си в ръководното тяло на ЦИК.

Той предложи на управляващите да вземат и квотата на опозицията в ЦИК, след което в кулоарите на парламента коментира, че очевидно властта готви "афера" с изборите, след като отказва да избере заместник-председател на комисията от ГЕРБ.

"Най-голямата парламентарна сила, спечелила парламентарните избори. Самият закон е такъв, че не моментното състояние на парламента или на партиите, а това, което сме се класирали на изборите, дава съответно тази квота", подчерта Борисов.

Едновременно с обяснението, че може да не признае резултата от евроизборите, лидерът на ГЕРБ заяви, че не се притеснява от действията на управляващите: "Напротив, колкото повече такива неща правят, хората се убеждават, че всъщност това, което се опитват да ни припишат на нас, те го правят в пълен обем. Ако искат да вземат и другите 6 гласа в ЦИК. Винаги съм се явявал, с изключение на последните, от позиция на опозиция. Винаги сме ги побеждавали".

"Колкото се стараят повече да имат служебна победа, толкова повече хората разбират, че искат да направят пак някаква афера. Тези места ни се полагат, не на мен, а на избирателите, които са гласували за ГЕРБ. Те казват, че Атака, ДПС и БСП са се събрали заедно. Ние го говорим вече 8 месеца. Всяко гласуване в парламента го доказва по безспорен начин. Самите те виждате как се договарят за всяка квота и съответно БСП, ДПС и Атака си подкрепят кандидатите. Това все повече става безпощадно ясно. убеден съм, че победата ще бъде за нас", категоричен бе Бойко Борисов.

Станишев: "Плевнелиев е наклонен към ГЕРБ като кулата в Пиза“

На обвиненията на Борисов отговори и лидерът на БСП Сергей Станишев, който определи като тежка политическа грешка поведението на президента Росен Плевнелиев.

Според него това е погазване на закона и Конституцията и е направено след съгласуване с ръководството на ГЕРБ.

"Със скандала, който предизвика президентът, той показва за пореден път, че е президент на една политическа сила”, коментира Станишев.

Според него доказателство, че действията на Плевниелв са съгласувани с ГЕРБ, са и думите на лидера на опозицията Бойко Борисов, който предупреди, че може и да не признае резултатите от евроизборите.

Това, което направи вчера президентът, е открита провокация към парламента, към законите и към конституцията, защото той отправи апел към политическите сили да се разберат за разпределението на местата в ЦИК, но той зае страна и в момента стои наклонен на една страна като кулата в Пиза, и то към ГЕРБ”, каза соцлидерът.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?