Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управляващи заплашват журналист в ефир и не виждат проблем в това

След като размахаха пръст на водещ в Нова ТВ, Антон Тодоров и Валери Симеонов се обявиха за жертви на битката срещу олигархията

45 коментара
Управляващи заплашват журналист в ефир и не виждат проблем в това

Депутат от ГЕРБ Антон Тодоров си позволи да заплаши водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, който малко по-късно бе "дружески" предупреден от вицепремиера Валери Симеонов да не клати държавата с въпроси за роднински назначения във властта. Думите на Тодоров, че заимстваната от негова книга квалификация "шайка" може да "изяде хляба" на Николаев, по подобие на отстранената от сутрешния блок Анна Цолова, предизвика взрив от възмущение сред граждани, медии и политици. ГЕРБ се разграничи официално от депутата си, чието изказване било "лично мнение", а след като социалната мрежа прегря от въпроси защо Нова тв мълчи, телевизията окачестви поведението на Тодоров като "недопустимо" и застана зад водещия Виктор Николаев.

В края на деня самият Тодоров поднесе извинение към журналиста, в което обаче съвсем не личи извинение, тъй като бил разбран "превратно" и бил жертва на кампания от страна на "олигархията, задкулисието" и "медийните им обръчи". В подобен стил отговори и Валери Симеонов, на фона на оглушителното мълчание на премиера Бойко Болисов.

Това обаче не бе всичко: в късния следобед се появи и отделна реакция на журналистите от Нова тв, които питат политика Тодоров какво знае за последните кадрови рокади в медията, различни от официалната позиция на ръководството.

Ето как се разви хронологически двойно критичният ден за свободата на словото в България, който несъмнено ще задълбочи кризисната спирала на недоверие към управляващите.

Шайка? Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба

В петък сутринта Антон Тодоров, острие на ГЕРБ в атаката срещу президента Румен Радев във връзка с ролята му в компрометираната процедура за купуване на бойни самолети за армията, гостува на Виктор Николаев. В хода на разговора се завърта следният диалог:

"Виктор Николаев: Този избор продукт на една шайка ли е, която иска да вземе поръчката за милиард и половина?

Антон Тодоров: Много силни думи употребявате.

Виктор Николаев: Те не са мои.

Антон Тодоров: Ще ви изядат хляба.

Виктор Николаев: Не са мои – поне думата "шайка".

Антон Тодоров: Вече изядоха, ха-ха, хляба на колежката ви (визира Анна Цолова, отстранена миналия месец от сутрешния блок на Нова тв-бел.ред.). Тя и тя малко така... беше тръгнала в някаква посока, ама... нещо виждам, че липсва столчето ѝ.

Виктор Николаев: Какво казвате?

Антон Тодоров: Какво казвам – ми не знам, обяснете ми що я няма..."

Думата "шайка", използвана от журналиста, е заимствана от заглавието на книгата на Антон Тодоров "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", издадена през 2013 г. , в която той заклеймява тогавашното управление на ГЕРБ с думите: "Работеха и живееха като "шайка" – персони, обединени от престъпна цел". Впоследствие обаче Антон Тодоров по незнайни причини се сближи с Бойко Борисов и през тази година влезе в депутатските листи на партията.

ГЕРБ: Всички тези на Антон Тодоров са негово лично мнение

Малко по-късно ГЕРБ се разграничи от Антон Тодоров със следното съобщение: "ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме: Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение".

Валери Симеонов с реплика към тв водещия за "Викторгейт"

Междувременно още един представител на управляващите - вицепремиерът Валери Симеонов, който също гостува в сутрешния блок на Нова тв – направи остра забележка на Виктор Николаев, очевидно подразнен от въпросите за скандала с роднинските назначения на ГЕРБ, станал известен като "Кумгейт". Симеонов призова журналиста да не клати държавата. "Аз клатя държавата или Вие?", репликира водещият.

"Нека не влизаме в жълтини и да превръщаме темата от "Кумгейт" в не знам и аз какво. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие, например, също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам. Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за Вас утре и да го обявя например, същото е", коментира Симеонов.

Нова: Отправянето на заплахи от политици към журналисти е недопустимо

По обяд Нова телевизия излезе с официална позиция:

"Депутатът от ГЕРБ направи безпрецедентна оценка за въпроси на водещия на "Здравей, България". NOVA приема отправянето на заплахи от политици към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми".

Ръководството на телевизията така и не изяснява какво е наложило отстраняването на Анна Цолова – въпрос, на който представителите на управляващото мнозинство всъщност дадоха отговор.

Антон Тодоров: Атакуват ме олигарсите, задкулисието и ченгетата

Малко преди 17 ч. депутатът Антон Тодоров се почуства длъжен да поднесе извинения, но с уговорката, че е разбран превратно, тъй като "шайката", която всъщност заплашва поста на телевизионния водещ, била "шайката на Румен Радев".

"В конкретния случай не съм искал да "заплашвам" журналиста Николаев, но наблюдавам една всеобща истерия по темата. На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на "Грипен"-ите от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка", аз отговорих: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето ѝ". Как е възможно да се прави заключение, че съм заплашвал Виктор Николаев? Та логиката на неговия въпрос визираше "Шайката на Румен Радев“, който назначава служебното правителство. От неговите думи лесно можеше да се направи извода, че тя е желаещата да усвои 1,5 млрд. лева. Моите думи бяха израз на загриженост, че с тези силни думи той би могъл да си навлече гнева на хора, които имат изключителни лостове за влияние. Имаше един друг президент, заради когото преди петнадесет години си отиде журналист от bTV!", пише Антон Тодоров, визирайки Георги Първанов.

Депутатът допълва, че е "обект на безпрецедентна атака за оплюване и дискредитация от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието, Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи. Ченгетата от ДС и РУМНО – също".

"Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми са изтълкувани абсолютно погрешно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го заради моя култ към свободата", завършва Антон Тодоров.

Журналистите от Нова тв: Това е злоупотреба с власт

Късно следобед излезе и реакция на журналистите от Новините на Нова тв, различна от публикуваната по-рано позиция на ръководството им.

Те питат Антон Тодоров "Как въпрос на водещ може "да му изяде хляба"? Искаме да разберем, разполагате ли с данни, различни от официалната позиция на NOVA във връзка с промените в екипа на Новините и предаванията в последно време? С какви данни за "посоката (въпроси), в която е тръгнала колежката" Анна Цолова разполагате и каква е връзката им със "столчето ѝ"?"

Журналистите от медията имат и питане до Валери Симеонов: "Какво намеквате с "Викторгейт"?

Следващият им въпрос е: "Ще бъдат ли предприети конкретни действия от ПП ГЕРБ по отношение на Антон Тодоров? ГЕРБ ще свали ли политическото си доверие от него, ако личните му тези не просто не съответстват на позициите на партията, но са и спорни, вредни и опасни? Ще се разграничи ли правителството от коментарите на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на колегата ни Виктор Николаев?"

Над 60 журналисти от медията, подписали се с имената си, "осъждат остро всеки опит за намеса в работата" им и завяват: "Откровените заплахи в ефир противоречат на принципите за свобода на словото и внушават намерение за саморазправа и злоупотреба с власт".

Валери Симеонов: Който вижда в думите ми заплаха, е заблуден или платен

"Трябва да си предубеден, заблуден или платен, за да възприемеш думите ми към Виктор Николаев като заплаха", заяви от своя страна Валери Симеонов, който освен вицепремиер и партиен лидер, е и собственик на телевизия Скат.

"Вдигналите се в защита на Виктор Николаев мълчаха, когато в рамките на 3 години бяха опожарени 12 автомобила на телевизия СКАТ; мълчаха, когато по офиса в Бургас бе хвърлен коктейл Молотов; мълчаха, когато мутрите на Доган строшиха 2 камери и биха двама оператори в Созопол; мълчаха, когато малтретираха водещата на СКАТ Силвия Трендафилова на митинг на ДПС в Асеновград; както и в много други случаи. А когато мутри взривиха автомобила ми пред панелния блок в "М. Рудник", в който живея, писаха, че съм го извършил аз, за да търся слава", възмущава се Симеонов.

Той също като Тодоров се представя за жертва на кампания: "И защо вулканът от "справедливо" възмущение срещу мен изригна точно, когато внесох в прокуратурата сигнал срещу приватизацията на Български морски флот от фирмата на братя Домусчиеви?"

----------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Заинтересуван
  #45
 2. Заинтересуван
  #44
 3. Kruger
  #43

  А, и случаите със СКАТ, които изброява министъра на Слънчев бряг, са криминални и нямат нищо общо с политически натиск на властта над медиите. С тях трябва да се занимават разследващите органи (извинете за израза - звучи комично в БГ) полиция и прокуратура. В случая с Нова Тв има ясна намеса на властта в кадровата политика на медия заради журналистически въпроси, т.е. съвсем различно нещо от СКАТ-аджиските истории на В.Симеонов. С това трябва да се занимава обществото, ако има такова. А В.Симеонов да си се занимава със Слънчев браг:)

 4. Entdecken
  #42

  Виктор и Тодоров са много добър тандем и със сигурност вдигнаха доста рейтинга на Нова и по-специално на сутрешното предаване. Заплатата на Тодоров обаче няма да се вдигне освен ако не го направят редовен политически коментатор на Нова.

 5. Коментарът е изтрит в 08:47 на 2 октомври 2023 от автора.
  #41
 6. nik
  #40

  В. Николаев се застрахова, че "шайка" не е негова дума, но фактът си е факт. Имаше предвид президента и служебното му правителство.След което логично и добронамерено, вярно по-емоционално, А. Тодоров го предупреди да внимава.С основание. Пресен е споменът за изгонването на Иво Инджев от БТВ заради подобен въпрос към тогавашния президент Първанов.

 7. Milenca
  #39

  Някои се опитват да направят от Радев свещена крава. Е не е свещена крава, нито е безгрешен. Даже е забавен, като започне да се взема на сериозно. А зад всичкия този шум май е глътналия бастун от Дондуков 2.

 8. Филка Русофилка
  #38

  Ето обяснението на Антон Тодоров за ченгесарската инсинуация: „Днес един мой отговор на въпрос на журналиста Виктор Николаев предизвика сериозна полемика. Държа да подчертая, че исконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима над останалите. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Нещо повече, самият аз винаги съм държал на истината и на фактите и винаги съм си служил с тях.

  В конкретния случай

 9. Филка Русофилка
  #37

  Антон Тодоров никого не е заплашвал. Това е ченгесарска инсинуация! Тодоров не одобрява избора на самолета. Виктор Николаев казва на Тодоров: „Този избор [на Грипен, б.м.] продукт на една шайка ли е, която иска да вземе поръчката за милиард и половина?“ Значи, Николаев провокира Тодоров да нарече ген. Радев и екипа му „шайка“. Тодоров му казва, че „употребява силни думи“, които Тодоров не е изричал за този случай. Предупреждава го, че такива словесни заигравки с президента могат да му изядат хляба, защото знае как изгониха Иво Инджев от бТВ заради Първанов. За „колежката“ не съм в течение.

 10. Big Bang
  #36

  Кое дава право на журналистчето ВН да се държи толкова нагло и нахално спрямо третия по ранг човек в държавата и то пред хиляди зрители? Или спрямо народен представител. После се чудиме, че няма респект към институциите. Ами как ще има при такъв пример?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.