Управляващите бавят искана забрана върху преобразуването на заменени гори

Управляващите бавят искана забрана върху преобразуването на заменени гори

Внесени отделно от ОДС и ДСБ в началото на годината поправки в закона за горите, забраняващи смяната на предназначението на вече заменени държави гори, се бавят от управляващите.

Две седмици и половина преди края на работата на настоящия парламент депутатът от ОСД Иван Сотиров отново повдигна въпроса със съдбата на вече предоставените държавни и общински горски масиви на частни фирми и юридически лица.

Миналата седмица от ГЕРБ изнесоха данни за ударните заменки от Държавната агенция по горите в последната седмица преди въвеждането под натиска от ЕК на забрана за този вид разпоредителни сделки. Само са месец през 2009 г. контролираната от БСП агенция е дала над 6 хил. дка държавни гори на близки до ДПС и червената партия фирми. През 2008 г., когато соцпартията иззе горския ресор от коалиционния си партньор Ахмед Доган, пък са разменени 14 500 дка.

Доколкото смяната на предназначението на тези гори в терени за инвестиционни проекти е тромава и времеемка процедура, от опозицията настояват за мораториум върху тази възможност.

Внесените от Сотиров законови корекции предвиждат да се въведе забрана за период от 20 години вече заменените държавни и общински гори да не могат да променят предназначението си. Същото искане е записано и относно опожарените гори.

Аргументът на десния депутат е, че в България няма частни горски стопанства, нито регламент за развиване на такава дейност, така че обикновено горите се купуват с други цели. Той настоява и да отпадне възможността частни физически и юридически лица да придобиват общински гори, защото местните власти разпродавали за жълти стотинки тези терени, за да вържат пробитите си от кризата бюджети.

Подобни предложения за законови поправки има и депутатът от ДСБ Евдокия Манева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес