Управляващите без мнозинство за избор на цял Инспекторат

Управляващите без мнозинство за избор на цял Инспекторат

След тежки пазарлъци и скандали тройната коалиция успя да събере необходимото квалифицирано мнозинство за избора само на 8 от 10-те членове на новосъздадения Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), а дясната опозиция се закани да сезира Конституционния съд (КС), ако новият орган заработи в непълен състав. Изборът на Инспектората се превърна в първата по-сериозна криза за тройната коалиция вследствие разцеплението на НДСВ и формирането на новата група Българска нова демокрация (БНД).

За да събере изискваните 160 депутатски гласа, тройната коалиция, която сега разполага само със 152 -ма депутати, получи подкрепа от „десния“ Български народен съюз (БНС) и независими народни представители. По този казус БНД го игра опозиция, тъй като не успя да договори с БСП, ДПС и НДСВ в Инспектората да влезе царския депутат Минчо Спасов, чиято кандидатура бе оттеглена от лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски с мотив да се запази „експертния потенциал“ на парламентарната му група. Според отцепниците обаче истинският мотив е, че царят готви Спасов да замени техния колега Николай Свинаров начело на вътрешната комисия. Ако Спасов излезе от парламента и влезе в Инспектората, на негово място влиза депутат, който е лоялен на отцепниците и може също да напусне НДСВ, чиято група вече намаля с 16 души.

Предложената от БСП Ана Караиванова получи 162 гласа, с които бе избрана за главен инспектор в новия Инспекторат. За членове бяха избрани Александър Мумджиев (предложен от БСП), Анита Михайлова (ДПС), Елка Пенчева (БСП), Мария Кузманова (НДСВ), Милка Варнова-Итова (НДСВ), Петър Михайлов (БСП), Светлин Стефанов (БСП), Ясен Тодоров (БНС).

Двете непопълнени места остават свободни, по какъв начин ще бъдат заети, ще се реши през януари.

В последните дни и часове управляващите хвърлиха много усилия да осигурят 160 гласа за прокарване на набелязаните кандидатури. В залата се оказа, че са били направени договорки с представители на БНС и с независими депутати, след като отцепилите се от НДСВ отказаха да дадат безусловно подкрепата си.

На този фон депутатите от ОДС, ДСБ и „Атака“ напуснаха пленарната зала и не участваха във вота за избор на "политически удобен Инспекторат".

Единственият официален представител на ГЕРБ в парламента – независимият депутат Лъчезар Иванов – гласува „за“ главния инспектор Караиванова, както и за четирима инспектори. Пред Mediapool той поясни, че имал впечатление за високите им професионални качества и че дал вота си с разрешение на партийния началник Бойко Борисов.

За кандидата Васил Петров, издигнат от ДПС, и за номинираната от Любен Корнезов Незабравка Стоева гласовете не стигнаха.Корнезов предложи съмнителната от конституционна гледна точка процедура номинациите на двамата, които получиха най-много, но недостигащи до квотата гласове, да бъдат допуснати до ново гласуване. И след него обаче те не събраха необходимата подкрепа. За да се излезе от нелепата ситуация, председателят на парламента Георги Пирински даде почивка и предложи да се проведат консултации, след които обаче ситуацията не се промени.

Безпрецедентен случай

Днес не беше избран Инспекторат към ВСС, заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на ДСБ Веселин Методиев

Той обясни, че по конституция всяка една институция, която възниква с избор от НС, трябва да бъде с пълен състав, иначе тя не може да действа.

“За първи път в историята на България се случва подобно нещо. Бяхме свидетели на една от най-срамните сцени в 40-то НС и на един позорен пазарлък в управляващото мнозинство, финалът на който бе провалът на избора за Инспектората”, посочи Методиев. Той допълни, че ако управляващите накарат Инспектората да започне работа в състав от 8 инспектора и един главен, то опозицията ще сезира КС. Методиев каза още, че изборът на новия Инспекторат се е провалил заради вътрешнокоалиционните интереси на БСП, ДПС и НДСВ.

На въпрос каква ще бъде реакцията на ЕС, Методиев каза: “ЕС може единствено дипломатично да се усмихне на случилото се”.

Миков: Поели сме ангажимент пред ЕС

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков обвини опозицията, че се опитва да блокира избора на Инспектората, защото през януари ЕС ще прави оценка на България по глава "Правосъдие и вътрешен ред". Ние сме поели ангажимент до края на годината да са факт промените в конституцията, в Закона за съдебната власт, постояннодействащият ВСС и Инспекторат, заяви Миков. Вие искате безотчетност на съдебната система и я разглеждате като ваш бастион, обърна се той към опозицията.

Трипартийна система за контрол над съдебната власт

Вие искате недосегаем контрол върху съдебната власт, недосегаем в бъдеще, боите се от този контрол, ако вие сте в опозиция, репликира лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него Инспекторатът се конструира като трипартийна система за контрол върху съдебната власт, поради което мнозинството носи цялата отговорност за поведението на Инспектората и на ВСС.

С "контролирано правосъдие" няма да бъдат защитени правата на българските граждани, обяви зам.-шефът на ПГ на БНД Валентин Милтенов, който обърна внимание на „недопустимите пазарлъци както в управляващата коалиция, така и между управляващите и депутати от опозицията и от независимите“. По думите му места в Инспектората са станали разменна монета за обещаване на постове в други органи на парламента.

Според опозицията, Инспекторатът ще бъде орган за политически контрол над съдебната система. От управляващото мнозинство заявиха, че той няма да има контролни функции, а ще бъде орган за отчетност.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев каза, че депутатите могат да определят нов срок за конституирането на Инспектората и останалите двама членове да бъдат избрани по-късно. Той се въздържа от коментар дали Инспекторатът може да заработи в непълен състав. За това има различни мнения, отбеляза той. Според него парламентът може да проведе нова процедура по избор с нови кандидати, а може да бъдат предложени същите, които които бяха гласувани сега, но при нова процедура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?