Управляващите без ясна визия какво ще правят с Булгартабак след БАТ

Ден след провала на сделката за Булгартабак с концерна "Бритиш Американ Тобако" (БАТ), управляващите избягват конкретен отговор какво ще стане с производството на цигари в България.

Да изчакаме да мине заседанието на парламента, на което ще се запознаем с договорения меморандум с кандидат-купувача, и тогава можем да говорим, отклони коментар председателят на икономическата комисия Валери Димитров. Засега имаме стратегия за приватизация на Булгартабак и тя казва какво може да се прави, каза той.

Има различни възможности за съдбата на холдинга, които са известни - стартиране на нова процедура за приватизация в рамките на приетата от парламента стратегия, качване на всички акции на Булгартабак на борсата и запазване на държавния характер на фабриките, каза за Mediapool зам.-председателят на икономическата комисия Алиосман Имамов. И трите възможности могат да се обсъдят, допълни той.

Във всички случаи Надзорният съвет на Булгартабак холдинг трябва да направи оценка на ситуацията и да предложи изход от ситуацията, уточни той. Според него, на базата на анализа на надзорниците ще се вземе решение.

Имамов отхвърли твърдението на СДС, че финансовото положение на холдинга е лошо и че след няколко месеца ще е тревожно. Като аргумент посочи, че Булгартабак е завършил миналата година с 400 млн. лв. или 200 млн. евро нетни приходи.

Депутатът от ДПС още веднъж повтори, че партията му е отхвърлила БАТ като инвеститор, защото в меморандума е имало клауза за затваряне на трите български цигарени фабрики до 2010 - 2012 година.

БАТ искаше да превърне България в регионален център на потреблението, а не на производството на цигари, както твърди вицепремиерът Лидия Шулева, каза още Имамов.

По думите му все още има възможност да дойде стратегически инвеститор, който да развие отрасъла, а не да го закрие.

Сделката за Булгартабак се разви в доста неблагоприятен за холдинга момент от световната конюнктура в тютюневото и цигареното производство, каза пред Mediapool финансовият консултант Владимир Каролев. В момента тече преструктуриране и прегрупиране на най-големите играчи в бранша и интересът е фокусиран именно там. Говори се за сливане или поглъщане на гиганти като "Галахър" или "Империъл тобако" за милиарди долари и на техния фон сделка за 200 млн. евро е просто троха.

До нас в Турция тече приватизацията на тютюневия монополист ТЕКЕЛ, който реализира продукция на много по-голям пазар от българския и вниманието на инвеститорите е насочена натам. По същото време се отваря за външни инвестиции и най-големият пазар за цигари в света - китайският, посочи още Каролев.

Според консултанта може да стартира нова процедура за приватизация със стратегически инвеститор. След отказа на БАТ, според Каролев такъв може да дойде по покана лично от премиера Сакскобургготски, чието име се ползва с тежест в деловите среди на Запад.

Може да се поканят финансови инвеститори и да се осъществи сделка с такъв тип купувач, както стана с БТК, смята още Каролев.

Според консултантът, трябва да се използва схема за приватизация, подобна на тази за топлоцентралите - цигарените фабрики в София, Благоевград и Пловдив се обявяват за продажба и кандидатите имат избор - до кандидатстват за една, за две или и за трите.

Каролев определи като лош вариант за приватизация пускането на Булгартабак изцяло на борсата. Обикновено интересът към дружество, което няма сериозен мажоритарен собственик, е нисък, обясни той. Според консултанта, в този вариант акциите на холдинга може да се изкупят на много ниска цена от стратегически инвеститор или на много високи, спекулативни цени от съмнителни инвеститори.

Точно обратното е мнението на анализатора от Института за пазарна икономика Мартин Димитров, според когото най-разумният вариант е приетата от парламента стратегия за приватизация да се прекрати и акциите на Булгартабак да се пуснат на борсата. Предимствата на продажба чрез борсата са, че тя е прозрачна, така че задкулисните игри се ограничават, обясни Мартин Димитров. Цените, които се получават, са действително пазарни, защото има максимално широко участие на играчи, допълни той.

И Димитров, и Каролев определят като най-лошия вариант холдингът да остане държавен, както иска БСП и допуска ДПС. Тогава ще започне мъчително преструктуриране, изразяващо се най-вече в постепенно затваряне на фабриките, за което държавата ще плаща от джоба на всички данъкоплатци.

Мартин Димитров определи пред Дарик радио като крайно лоши перспективите пред тютюнообработването и тютюнопроизводството у нас след провала на сделката с БАТ.

Споделяне

Още от Бизнес