Управляващите бранят "златните паспорти" от ЕС с два законопроекта

Управляващите бранят "златните паспорти" от ЕС с два законопроекта

Народното събрание показа твърдото си намерение да запази продажбата на българско гражданство, въпреки заплахата на Европейската комисия, че ще започне наказателна процедура срещу страната. Парламентът прие на първо четене два законопроекта, които запазват т.нар. "златни паспорти", но и опитват да уверят Брюксел, че контролът ще бъде засилен.

Първият законопроект бе внесен в парламента от Министерския съвет преди повече от година. Той забранява получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции, като покупката на държавни ценни книжа и банков влог. В такива случаи инвеститорът може бързо да се освободи от ценните книжа или да изтегли влога си след получаване на паспорта.

Този проект запазва възможността за продажба на гражданство за чужденци, които са вложили поне един милион лева в капитала на българска компания.

Парламентът прие на първо четене и алтернативния законопроект, внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти". Той има сходни цели, но изрично прецизира условията за получаване на гражданство срещу инвестиции.

В него се казва, че български паспорт може да се даде на инвеститор, който е вложил материални активи на стойност най-малко 1 млн. лева и е разкрил минимум 20 нови работни места.

Маноил Манев от ГЕРБ коментира, че в условията на пандемия България не бива да се лишава от възможности за привличане на производства в страната. "Ако хвърлиш всичките си оръжия и отидеш да защитаваш нещо, няма да успееш да го защитиш", каза Манев.

Преди по-малко от седмица Европейската комисия официално призова българските власти да прекратят спорната практика за продажба на гражданство срещу инвестиции. Малта и Кипър са другите две страни от ЕС, продаващи гражданство, а срещу тях вече започна наказателна процедура.

Досега общо 98 чужденци от страни извън ЕС са си купили български паспорти по схемата със "златните паспорти". Тази възможност съществува от 2013 г., но стана популярна сред чужденците едва през 2016 г. по време на второто правителство на Бойко Борисов.

През миналата година ДАНС направи проверка на инвестираните средства в страната от получилите паспорти. Това доведе до искане за отнемане на гражданството за няколко души – руснак, трима египтяни, пакистанец и йорданец. Те са придобили гражданство, купувайки държавни ценни книжа, но са ги продали веднага след като са си взели паспорта.

Тогавашнитя главен прокурор Сотир Цацаров поиска схемата да бъде прекратена, но тя още функционира и в момента. През пандемичната 2020 г. най-малко четирима чужденци са получили българско гражданство след инвестиция в ценни книжа или акции, които могат да бъдат продадени веднага.

Споделяне

Още по темата

Още от България