Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Управляващите дадоха частичен достъп на наблюдателите до изборния процес

ГЕРБ ще дебнат застъпници купувачи на гласове в електронен регистър

7 коментара
Управляващите дадоха частичен достъп на наблюдателите до изборния процес

Наблюдателите на изборите ще могат да присъстват не само на заседанията на изборните комисии в деня на вота, но и при въвеждане на данните от протоколите на секционните комисии в изчислителния пункт на районната избирателна комисия или на общинската избирателна комисия. Това предвиждат приетите от парламента в сряда на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс.

Наблюдателите обаче ще получат само частичен достъп до този процес, тъй като няма да бъдат допускани до повторното въвеждане на резултатите в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Два месеца след като опозицията бойкотира приемането на изборните правила, в сряда парламентът поднови окончателното гласуване на текстовете на промените в изборния закон. От желание това да се случва бързо по инициатива на управляващите работният ден на Народното събрание бе удължен до 19 часа, за да бъдат гласувани максимален брой текстове от обемния кодекс.

Наблюдателите ще могат да присъстват и при получаването на изборните книжа и материали, при предаване на бюлетините, останалите книжа и материали на комисиите. Това бе и едно от шестте условия, които опозицията представи на среща с посланическия корпус у нас и после поиска от управляващите. Оказа се, обаче, че отстъпката на ГЕРБ е частична.

Христо Бисеров от ДПС възрази, че новите правила не обхващат въвеждането на данните от протоколите в Централната избирателна комисия. И Мая Манолова от БСП поиска контрол от наблюдателите при въвеждането на данните от вота в ЦИК, защото обратното говорело, че ГЕРБ ще фалшифицира изборите. "Вие приемате частично идеята ни", обясни Манолова.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) отговори, че текстът е предложен от Манолова и се обърна към нея: "Госпожо Манолова, вие просто сте непоправима! В момента виждам, че се е появила другата Мая, защото в четвъртък на правната комисия беше другата Мая. Този текст е под диктовката на Мая Манолова. Вие в момента спорите сама със себе си".

ЦИК вече с постоянна администрация

Народните представители приеха и една от препоръките на ОССЕ, според която в ЦИК трябва да има постоянна администрация, която да се ръководи от главен секретар.
Депутатът от ДПС Четин Казак възрази срещу новата длъжност и поиска секретарят на ЦИК да ръководи администрацията. В сегашния състав на ЦИК секретар е Сабрие Сапунджиева от квотата на ДПС.

Тази постоянна администрация ще поддържа постоянно актуален списък на лицата с избирателни права по данни от регистъра на населението на ГРАО, като ще осигурява възможност на всеки избирател да прави справка в него по ЕГН.

ЦИК ще предава заседанията си в реално време в интернет чрез интернет страницата си, на която ще обявява предварително и дневния си ред, гласят приетите окончателно текстове. Ще се води регистър и на всички жалби, както и на решенията по тях. Същото ще важи и за районните избирателни комисии.

Депутатите приеха още и текст, според който съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се запазва и в ръководствата на районните избирателни комисии. Именно споразумението за този текст доведе до ангажимента на ГЕРБ да не дават на РЗС места в избирателните комисии.

Народното събрание прие и друго условие, което опозицията постави за продължаване на работата по Изборния кодекс.

Парламентът реши избирателните комисии да предоставят срещу подпис на членовете на комисията, на участниците в изборите или на техните представители и застъпници и на наблюдателите ксерокопие от протокола с резултатите от гласуването в изборния район, подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря.

Спор в пленарна зала предизвика статутът на застъпниците на кандидатските листи. Прието беше комисията да регистрира застъпниците и да им издава удостоверения, в които се посочва номерът на избирателната секция, в която ще упражняват правата си в изборния ден.

Депутатите гласуваха да бъде създаден регистър на застъпниците, които да се публикува в Интернет. Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че предложението им един застъпник да отговаря за една секция е от мерките против контролирания вот, защото застъпниците се ползват за купуване на вот.

Идеята на ГЕРБ не бе приета от опозицията. Михаил Миков от БСП посочи, че не може застъпникът, който защитава интересите на кандидатската листа, да се приема като обикновен купувач на гласове. Христо Бисеров заяви, че това предложение показва спецификата на мислене на управляващите. "За вас застъпникът е купувач на гласове. Вие
създавате фигурата на контролирания застъпник," отвърна Христо Бисеров на казаното от Лазаров.

Народното събрание реши ЦИК да може да удължава изборния ден до 21 часа, ако пред секциите има още желаещи да гласуват. 

Както бяха отричани, така забранителните списъци влязоха в кодекса

Народните представители приеха още и текстове, с които официализираха т. нар. "забранителни списъци". Тези списъци създадоха редица проблеми и ограничиха изибирателните права на стотици граждани на изборите "2 в 1" - президентски и местни - през 2011 година.

В списъците се бяха оказали лица, които някога по различни причини са били в чужбина, отдавна са се върнали в страната, но продължават да се водят на адреса в чужбина, а не на адреса си в страната и не могат да докажат уседналост. По този начин те бяха лишени от правото да гласуват.
Депутатите приеха условия за публикуване и обжалване на списъците на заличените лица, които нямат право да бъдат дописвани в избирателния списък в изборния ден, каквато е законовата дефиниция на тези "забранителни списъци”.

Народните представители решиха списъкът да се публикува на интернет страницата на съответната община не по-късно от 10 дни преди изборния ден и да съдържа имената на лицето, номера и адреса на избирателната секция.

Според новите текстове в кодекса всеки избирател може да прави справка и ако е вписан в списъка, но има право да гласува, може да поиска да бъде заличено името му с писмено заявление до кмета на общината, района или кметството.

Заявлението се подава до три дни от публикуването на списъка и съдържа доказателства и документи за заличаването на лицето. Кметът разглежда заявлението незабавно и се произнася с мотивирано решение. Отказът за заличаване от списъка се съобщава на заявителя незабавно и може да се обжалва пред районния съд в срок до 24 часа от съобщението. Съдът разглежда жалбата в открито заседание в срок до 24 часа от постъпването ѝ с призоваване на жалбоподателя и на кмета. Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в забранителен списък, има право да
гласува, ако представи удостоверение от общината, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка.

Удостоверението се издава от общината в изборния ден по образец, утвърден от Централната избирателна комисия въз основа на доказателства и документи, които удостоверяват, че лицето има право да гласува.

Отказът на секционната избирателна комисия да извърши дописване, може да се обжалва пред Районната избирателна комисия, съответно Общинската избирателна комисия, която се произнася по жалбата незабавно. Решението не подлежи на обжалване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #7

  Честита новата 2014 г. на всички. Като подарък сме подготвили мобилна и уеб версия на проекта за Изборен кодекс: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.NA.BG http://uraa.eu/BG-newspaper/category/партньори/narodno-sybranie-0/ Очакваме Вашите мнения, оценки и предложения.

 2. Анонимен
  #6

  Даааа, затова БСП и ДПС държат толкова стриктно да наблюдават. Преди три години всичко беше ок, а сега се притесняват много бе. Значи те винаги са ги фалшифицирали изборите. Това е достатъчно ясно!!Няма как комунистите да не фалшифицират. Те са просто свикнали на това! Нали толкова мнооого години са го правили....

 3. Анонимен
  #5

  Много пък искате пълен достъп. Частичен, разбира се. Кои сте Вие, че искате? Някакъв си "лош матерял". А вижте колко добър материал е г-жа Фидосова! На това му се казва материал! Не обичам да нападам хората заради външния им вид, но тя не полага никакви усилия - изпива по 6л сокове на ден и изяжда по една кутия шоколадови бонбони. Освен това е толкова невъзпитана и злобна (особено по отношение на хубавите жени в парламента), че просто не се сдържах и сигурно я обидих, казвайки истината.

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #4
 5. Анонимен
  #3

  Миналият четвъртък Атанас Атанасов от ДСБ разкри, че роми висят на опашки в общината в София за се записват уж като работещи в непостроения завод за преработка на отпадъци, а всъщност са привиквани за да им се раздават пари за изборите.

 6. 65
  #2

  Частичен достъп = частична прозрачност = пълно затъмнение!

 7. Анонимен
  #1

  фалшификаторите на бщлетини от ГЕРБ ще пазят да няма нарушения. патрулките пак ще разнасят торбите с бюлетиниете нагоре надолу

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.