ГЕРБ размисли за пореден път

Управляващите "дадоха" скандала с дюните на Яне Янев

Комисията на независимия депутат ще разследва заменките от 2003г. досега

Янев по време на дискусията в парламена, сн. БГНЕС

Парламентарната комисия по корупция по високите етажи на властта, която депутатите от ГЕРБ създадоха като награда за независимия си колега и лидер на РЗС Яне Янев, в крайна сметка се самосезира по скандалната афера с дюните край Несебър. Въпреки ангажимента, който премиера Бойко Борисов пое – да се сформира ново парламентарно звено на паритетен принцип, което да разследва заменките по морето от 2003 година досега, депутатите от ГЕРБ в комисията на Янев се застъпиха за идеята те да разгледат случаите.

По неофициална информация от петък нова такава изобщо няма да се създава, тъй като управляващите за пореден път са размислили и са преценили Янев да поеме "разследването" на случая, като очаквано започне не от настоящото правителство, а от това на тройната коалиция.

 

Целта е да се заметат следите, мотото на комисията "Янев" е "Политически поръчки изпълняваме всякакви", възразиха от БСП и ДПС, които час по-рано внесоха искането си да се създаде временна комисия за разследване на скандала "Дюнигейт".

 

В петък независимият народен представител Яне Янев, който уточнява, че насила е направен безпартиен в НС, свика извънредно заседание на комисията си. На него очаквано

предложи на депутатите да се самосезират по темата и да започнат проверки на заменки и други разпоредителни сделки с гори и земи. Комисията ще изиска справка на министъра на земеделието за всички такива сделки от 2003 г. насам.

 

Сестра Галева и боклуците на политическото сметище

 

Междувременно народните представители от БСП и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание искане за създаване на парламентарна анкетна комисия по скандала в Несебър. Комисията трябва да изясни всички факти и обстоятелства около имотните сделки от декември 2012 г. със земи в защитени зони по „Натура 2000“ в района.

 

По тази причина депутатът от социалистите Мая Манолова застана срещу идеята комисията по всичко на Янев да се занимава със скандала. Тя се обърна към депутатите от ГЕРБ и им напомни, че в понеделник техният лидер Бойко Борисов в телевизионно интервю подкрепи искането на левицата.

Не съм изненадана от ентусиазма на Янев да се заеме със замитането на следите, но съм втрещена от поведението на депутатите на ГЕРБ", каза тя и попита дали не ги е срам от поведението им. "Дръжте поне веднъж на едно мнение", призова ги тя. "Чие мнение тежи повече – това на Бойко Борисов или това на Яне Янев?", се опита да удари на чест колегите си от ГЕРБ Манолова.

 

След края на заседанието на комисията бившият експерт в правната комисия по време на мандата на Тройната коалиция Красимир Ципов, който понастоящем е едно от "правните остриета на ГЕРБ" и приближен до Искра Фидосова, обяви Мая Манолова за Сестра Галева.

 

"Не приемам нравоучения с назидателен тон от сестра Галева и човека с куфарчетата", каза Ципов, визирайки членовете на комисията от БСП.

"Метач, който замита следите след безобразията на днешните управляващи" - се обърна Манолова към председателя на комисията, а той потвърди думите ѝ: "Има необходимост на политическото сметище да бъдат закарани много боклуци".

 

Комисията Янев реши следващата сряда на 16 януари да изслуша Мирослав Найденов и заместничката му Светлана Боянова по скандала.

 

Скандалът с разпродадените дюни край Несебър, който е в основата на поредната парламентарна словесна престрелка, избухна в края на миналата година, когато еколози алармираха, че се строи върху терен от 29 декара с редки сиви дюни. После се оказа, че теренът е продаден на безценица от земеделското министерство, а впоследствие препродаден скоростно за няколко пъти по-висока цена, като в сделката е намесен и кумецът на вътрешния министър Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?