Финансовият министър и шефът на финансовия надзор привикани в парламента

Управляващите демонстративно загрижени за фонд "Доверие"

Кандидат-купувачът наруши мълчанието с платено съобщение без подписи и без нова информация

Сн. БГНЕС

Докато упорито повече от месец управляващите отказват да чуят исканията на многохилядните протести, в сряда те старателно се опитаха да демонстрират загриженост за съдбата на най-голямата българска пенсионно-осигурителна компания – "Доверие".

За целта те най-напред привикаха финансовия министър Петър Чобанов и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, за да бъдат изслушани във връзка с нясната собственост на офшорката, сключила преди два дни сделка за закупуване на пенсионния фонд. След това пък директно призоваха да не се дава разрешение за финализиране на сделката.

В понеделник бе обявен край на преговорите с австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (VIG) за продажба на дяловете ѝ във фонд "Доверие“ на компанията United Capital PLC. Преди ден шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) също призова КФН да не одобрява сделката.

След изслушването на двамата кандидат-шефове на ДАНС във вторник пък единият от тях – Владимир Писанчев, лаконично коментира, че службата би могла да установи кой стои зад купувача на пенсионния фонд, но едва след като получи някакъв сигнал по случая.

Днес най-напред депутатите приеха със 71 гласа "за" предложението за привикването на двамата финансисти, направено от шефа на комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова, която посочи, че в последните дни има напрежение, заради липсата на информация.

Янаки Стоилов: Трябва да се противопоставим на всички подобни сделки

След това заместник-председателят на ПГ на БСП Янаки Стоилов призова от парламентарната трибуна КФН да не дава разрешение за окончателното финализиране на сделката. Като мотив за настояването си социалистът посочи неясния капитал на купувача, регистриран в офшорна зона, който се кани да придобие най-голямата осигурителна компания, оперираща у нас, с над 1,250 млн. осигурени в нея български граждани.

Става дума за пари, разпределяни между осигурителните дружества по силата на задължение, определено от държавата, и част от тези средства са в "Доверие", отбеляза Стоилов, като добави, че КБ се противопоставя на всички подобни сделки в пенсионната и здравната сфера.

Обявили сме ангажименти, че е необходимо да се преустанови възможността такива компании да участват в приватизацията на търговски дружества у нас, да притежават част от капитала на търговските банки, да имат достъп до обществени поръчки.

Практиката показва, подчерта Янаки Стоилов, че кръгът трябва да бъде разширен и случаят с "Доверие" е доказателство. Там, където има обществени средства, не може да се допуска действие на търговски дружества с неясен капитал , които по никакъв начин не могат да бъдат контролирани от българските институции и да изпълняват обществената си роля.

Това можело да стане чрез спешни промени в няколко закона и, ако правителството не поеме инициатива, то депутатите от левицата щели да го направят. Такава била новата политика и тя трябвало да бъде следвана както от кабинета, така и от мнозинството, което го подкрепя

Мавродиев: КФН може да постанови отказ във всяка една хипотеза

По-късно, задължен от решенито на депутатите и от парламентарния правилник в пленарната зала се яви председателят на КФН Стоян Мавродиев.

Към днешна дата в Комисията за финансов надзор няма постъпила официална информация за продажбата на активите на Пенсионно-осигурителната компания "Доверие" нито от нейния собственик - австрийската Vienna Insurance Group, нито от лице, което смята да ги придобие, заяви Мавродиев.

До момента единственият официален документ бил пресрелийз на сайта на Vienna Insurance Group, в който се съобщава за сделката. Като институция не би следвало и не сме си позволявали да правим оценки единствено на базата на прессъобщения или медийни публикации, отбеляза той.

Мавродиев съобщи, че първо трябва да има сключен договор между сегашните собственици и потенциален купувач, и второ - трябва да има одобрение на сделката от КФН.

Очакваме като регулатор собственикът или купувачът да ни изпрати цялата изискуема по закон информация, след това ще направим изключително задълбочен, отговорен и сериозен правно-икономически анализ на получените документи, посочи той. Регулаторът щял да извърши и внимателен анализ на финансовото състояние на инвеститора, ще провери произхода на средствата, за което ще работи в сътрудничество с ДАНС.

КФН може да постанови отказ във всяка една хипотеза, когато не можем да идентифицираме действителните собственици или когато има данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност както на конкретното пенсионно-осигурително дружество, така и на управляваните от него пенсионни фондове, каза председателят на регулатора. Темата е коментирана с министър-председателя Пламен Орешарски, имахме среща и с президента на КНСБ, посочи Мавродиев. Нямаме колебание да откажем на който и да било потенциален инвеститор, ако той не отговаря на изискванията, заяви той.

В парламента дойде и заместник-министърът на финансите Людмила Елкова, но не взе отношение по темата.

Кандидат-купувачът наруши мълчанието

Часове след парламентарното заседание в сряда UnitedCapitalPLC наруши досегашното си мълчание, като от името на дружеството чрез София прес бе разпространено платено съобщение. То не носи нито един подпис и не съдържа почти никаква нова информация в сравнение с вече появилата се в българските медии.

В него се посочва, че UnitedCapitalPLC  е холдингово дружество, занимаващо се с финансови услуги, ситуирано във Великобритания, с широк спектър от международни интереси.

Активите на дружеството били за повече от 2 млрд евро и включвали участие в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в няколко държави.

Компанията била регистрирана съгласно законодателството на Великобритания за управление на активи. Към настоящия момент е в процедура за публично предлагане на акции без обвързване с офшорни капитали.

"Международният състав на UnitedCapitalPLC включва борд на директорите в широк спектър от физически лица от САЩ и Австрия, като е показателен утвърденият председател на Борда на директорите в лицето на госпожа Дебора Стърман, която е инициатор на първият колективен иск срещу банки в Швейцария на стойност 1.25 млрд. долара. Водила е колективни дела срещу Deutsche Telekom за укриване и манипулиране на информация при сделката за придобиване на американската Voicestream", се посочва в съобщението.

По информация на "Капитал" обаче Дебора Стърман е вписана в ръководството на United Capital едва на 11 юли тази година.

В съобщението по-нататък се посочва, че един от основните инвеститори в компанията е Сергей Мастюгин – член на надзорния съвет на ИнвестБанк Русия.

В своята оперативна дейност компанията е получила и одобрение от регулаторен орган в страна от ЕС като основен акционер в застрахователна компания. Дружеството е официално съинвеститор с националната агенция за инвестиции във Виена, Австрия в проектна стойност 300 милиона евро, официално представен и пред австрийските медии, се казва по-нататък в текста.

Освен това се твърди, че UnitedCapitalPLC е в процедура на придобиване на две банкови институции  на територията на Европейския съюз и САЩ.

От дружеството обещават, че съгласно подписания договор за конфиденциалност основната информация по изпълнение на сделката с ПОК "Доверие” ще бъде предоставен на регулаторните органи в България.

UnitedCapitalPLC се дистанцира официално от всички лица, които се упоменават в българските медии и не представляват акционерите на дружеството.

Капиталът по сделката се осигурява изцяло чрез нейните акционери, съгласно изискванията на регулаторните органи във Великобритания и България.

"UnitedCapitalPLCочаква допълнително обединяване на финансовото си присъствие в България, за да осигури на българските граждани висок стандарт и гарантирано професионално управление на средствата по индивидуалните партиди. След приключване на процедурите от регулаторните органи ще бъде представен официално  на българските медии и общественост новият оперативен план за присъствието на дружеството в България", се казва в заключение на съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес