Управляващите десни центристи печелят изборите в Норвегия

Ерна Сулберг, "нормалният" премиер, първият консерватор, който печели два поредни парламентарни вота в последните 30 г.

Ерна Сулберг (в средата) заедно с дъщеря си след обявяването на изборните резултати.

Партиите от дясноцентристкия блок водят на състоялите се в понеделник в Норвегия парламентарни избори.


Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг и нейната дясноцентристка коалиция обявиха победата. "Получихме подкрепа за още четири години, защото свършихме това, което обещахме", каза Сулберг в Осло, благодарейки на членовете на своята Консервативна партия и на гласоподавателите.

 

Тя благодари и на по-малкия си коалиционен партньор в управлението - дясната популистка Партия на прогреса, както и на двете малки центристки партии, които подкрепят дясноцентристкото правителството.

Четирите партии получават по неокончателни резултати 89 места, което е по-малко от 96-те, които имаха в отиващия си 169-местен парламент. Преизбирането на Сулберг ще е първото на премиер от Консервативната партия от 1985 г. и говори за популярността на министър-председателката.

Лидерът на опозиционната Работническа партия Йонас Гар Стьоре призна поражението си, поздрави Сулберг и ѝ пожела късмет. Стьоре заяви, че остава на поста си като лидер на партията, която ще бъде "конструктивна и трудна опозиция".

Сулберг каза, че ще обсъди с партньорите си политиката на бъдещето правителство, но добави, че за това "има много време".

Неокончателните резултати, съобщени от избирателната комисия при 95 на сто обработени бюлетини, сочат, че консерваторите ще получат 45 места, с три по-малко, отколкото на предходните избори през 2013, и ще останат втора сила с 25 процента от гласовете. Партията на прогреса се очаква да е на трето място с около 15 на сто и да изгуби едно от 29-те места, които имаше.

Опозиционната Работническа партия изгуби повече от 3 на сто от гласовете, които имаше, и се очаква да получи 27,4 на сто, което ще означава 49 места, с 6 по-малко от 2013 г. Тя ще остане партията с най-висок процент подкрепа на избори. Предпочитаните партньори на Работническата партия - Социалистическата лява партия и Партията на центъра, се представиха по-добре на тези избори. "Зелените" се очаква да запазят едното си депутатско място, а комунистическата партия "Червените" спечели първото си място в парламента.
Все още има неяснота около резултатите на партията "Венстре" и на християндемократите, които се колебаят около 4-те процента.

 

Ерна Сулберг, "нормалният" премиер на Норвегия

Норвежката Ерна Сулберг, която бе обезсмъртена как играе Покемон Го в парламента или целува тюлен, иска да е "нормален" премиер, един сигурен избор в несигурни времена, пише във вторник агенция Франс прес.

След победата ѝ на вчерашните оспорвани избори 56-годишната лидерка става първият консерватор, който печели два поредни парламентарни вота за повече от 30 години в богатата на петрол Норвегия.

Сулберг извоюва тази своя победа с обещанието за успокоителна приемственост след четири години, през които тя, начело на коалицията с антиимигрантската Партия на прогреса, се бореше срещу кризите: тази в петролния сектор, предизвикана от спада в цените от лятото на 2014 г. и тази с мигрантите през 2015 г.

Сулберг обаче я очакват тежки преговори, за да си осигури солидарно и стабилно мнозинство в парламента: подкрепящите я две малки десноцентристки партии - християндемократи и либерали - заявяват все по-остри несъгласия с Партията на прогреса по теми като климата или бежанците, отбелязва Франс прес.

Родената в западния град Берген Ерна Сулберг е втората жена премиер в историята на Норвегия след Гру Харлем Брундтланд.

След дълго следване на политология и икономика тя става депутат на 28 години и напуска парламента чак когато влиза в правителството.

Спечелва си прякора "Желязната Ерна" за проявената твърдост в справянето с имиграционните въпроси като министър на местното самоуправление между 2001 и 2005 г.

В същата година тя едва се разминава със свалянето си от лидерския пост на консерваторите само година, след като го беше поела, заради плачевни изборни резултати.

Тогава тя променя официалната партийна линия и поставя ударението върху социалните въпроси. "Хората, а не парите" става неин лайтмотив.

За тази политически близка до Ангела Меркел жена не може и дума да става да премахне социалната държава, на която толкова държат сънародниците ѝ. Кредото ѝ е по-скоро да понижи данъчния натиск и да отдели повече място на частните фирми в обществените услуги, за да ги направи ефикасни.

Съчетавайки добро познаване на проблемите и непринудено поведение, тя разширява електоралната база на консерваторите и връща на норвежците желанието да гласуват за една леко прашасала и скована партия.

Омъжена и майка на две деца, тази едра блондинка се оставя да бъде снимана как скача на мини-батут сред бъркотията в дома си, където дъската за гладене е поставена до скромна дървена етажерка с бутилки алкохол.

И това дава резултати. През 2013 г. тя идва на власт заедно с популистите от Партията на прогреса, които са неудобни, но необходими съюзници. Критиците я упрекват, че тя не ги озаптява достатъчно.

Извършена по време на предизборната кампания анкета показва, че, обръщайки стереотипните роли, тя е с много-по-"народен" имидж от съперника си либерал Йонас Гар Стьоре, което е предимство в тази силно егалитаристка страна.

"Шефката на консервативната партия е смятана от мнозинството хора за уравновесена, интелигентна, близка до народа и весела. Всъщност, никой друг партиен лидер не е възприеман като по-близък до хората", отбелязва сп. "Кампание", цитирано от Франс прес.

Ерна Сулберг притежава силен състезателен дух и обича виртуалните игри. Виждана е да играе Покемон Го на смартфона си на парламентарно заседание или по улиците на Братислава между две срещи по време на официално посещение.

Споделяне

Още от Европа