Управляващите дружно отложиха старта на търговския регистър

Стартът на търговския регистър ще бъде отложен за пореден път. Вместо на 1 юли, както бе решено, Законът за търговския регистър (ЗТР) ще влезе в сила на 1 януари 2008 година. Това стана ясно от думите на  министър-председателя Сергей Станишев във вторник по време на заключителното мероприятие от кампанията “Бъдете активни”, посветена на успешното усвояване на парите от еврофондовете.

Съобщението за новото отлагане на търговския регистър ще подейства като студен душ за активността на бизнеса. Пред медиите Станишев обясни, че датата 1 януари 2008 г. се е наложила в тройната коалиция заради липсата на готовност на Агенцията по вписванията да стартира регистъра.

“Съществуват рискове, ако законът за търговския регистър се реализира в заложените срокове, бизнесструктурите да имат проблеми при регистрация и при получаване на информация”, каза той. През миналата седмица стана ясно, че ръководството на агенцията е назначило едва 8 от всички 98 длъжностни лица по вписванията, които трябва да обслужват системата.

Зам.-министърът на правосъдието Ана Караиванова съобщи в четвъртък миналата седмица, че в столицата, където икономическият оборот е най-голям, сградата на агенцията все още се строи.

Днес Станишев обясни, че управляващите партии са анализирали “плюсовете, минусите и рисковете” и е било взето политическо решение за отлагането на влизането в сила на ЗТР. По думите му трите парламентарни групи ще внесат съвместно предложение за това в парламента. Това по всяка вероятност означава, че политическата отговорност за поредния провал с регистър ще бъде споделена.

Премиерът директно заяви, че Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието, които по силата на коалиционното споразумение са разпределени на НДСВ, не са си свършили работата.

В края на миналата седмица в парламента избухна грандиозен скандал между представители на БСП и шефът на агенцията Емил Станков. Информацията за несвършената работа накара Татяна Дончева (БСП) да му заяви в лицето, че ако регистърът не стартира на 1 юли – ръководството “си заминава”. Това предизвика ответна реакция в НДСВ, които по всякакъв начин се опитваха да защитят своите хора.

Опозицията и председателят на Народното събрание Георги Пирински публично заподозряха наличие на корупция при функционирането на агенцията. Пирински поиска комисията по корупция към НС да се запознае със случая.

Промяната в датата на старта ще бъде съпроводена и от други поправки закона. Те бяха внесени от жълтите депутати Камелия Касабова и Милен Велчев. Поправките предвиждат търговците да запазват фирмените наименования при пререгистрация, а принципът за изключителност на имената да важи само за новорегистриращите се юридически лица.

Предвижда се още окръжните съдилища да продължат да осигуряват достъп до водените от тях регистри, въпреки че това е изцяло в правомощията на Агенцията по вписванията. 

Лоби кръгове

Пред Mediapool депутатът от ДСБ Нено Димов заяви във вторник, че промените в закона се правят заради натиска на лобистки кръгове върху НДСВ. След старта на търговския регистър ще отпадне необходимостта юридическите и физическите лица да ползват адвокатски услуги, за да удостоверяват промени в състоянието си пред съда. Сега действащият модел ще стане ненужен, когато трябва да се правят справки. В България има регистрирани около 1.4 милиона фирми и дружества.

Законът трябваше да влезе в сила преди година, но оттогава той е променян вече три пъти, без да се види как ще действа на практика.

“Това е чист саботаж и апогей на безхаберието към бизнеса”, обясни Димов и заяви, че всички отговорни лица в Министерството на правосъдието и агенцията трябва да бъдат незабавно уволнени.

Споделяне

Още от България