Управляващите и ДПС дават 6 заплати бонус на магистратите, които ще ги съдят

Управляващата коалиция, ДПС и "Воля" излязоха с безпрецедентен законопроект, който предвижда отпускането на до шест заплати бонус за магистратите в специализираните институции. Такива са спецсъдилищата, спецпрокуратурите и следователите в специализираните отдели.

С последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от лятото на тях бе възложено да се занимават с делата за корупция по върховете на властта наред с организираната престъпност.

Същите бонуси се предвиждат и за съдебните служители в тези институции.

"Липсват каквито и да е стимули за привличане на магистрати и съдебни служители в специализираните юрисдикции. Няма как те да бъдат мотивирани да постъпят в съдебната система предвид по-големия обем от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата сложност на производствата", се казва в мотивите към законопроекта.

Допълва се, че новите правомощия на специализираните магистрати не кореспондират по никакъв начин с тяхната кадрова и материална обезпеченост. Депутатите смятат, че ако не дадат повече пари, то има риск специализираните институции буквално да "блокират".

Предложението на депутатите е безпрецедентно, защото до този момент българските магистрати получаваха заплати, изчислени съобразно позицията им, стажа и достигнатия ранг.

Въпреки че ГЕРБ е на власт вече за трети път, партията никога не е показвала подобна загриженост към Софийския градски съд, който продължава да е свръхнатоварен. Този съд гледа делата за корупция по върховете на властта в продължение на няколко десетилетия, но магистратите в него не се ползваха от подобни бонуси.

В продължение на години районните съдилища в София, Пловдив и Варна са свръхнатоварени. Положението в София е бедствено, но там съдиите все така получават по малко над 2000 лева брутни заплати. Срещу това възнаграждение те решава между 60 и 110 дела на месец.

Депутатите не са адресирали този проблем, въпреки че неговото решаване би направило съдебната система значително по-добре работеща за повечето граждани. Вместо това се предлага създаване на привилегирована каста от спецмагистрати и съдебни служители, които да получават 18 пъти годишно по над 3000 лева. Това ще засегне малко над 200 магистрати и служители. От общо близо 10 000 в цялата страна.

Аргументът, че сега спецсъдилищата не са привлекателни за магистратите, не е обоснован с факти. Само преди ден бившите членове на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева и Магдалена Лазарова избраха да продължат своята кариера именно в Апелативния специализиран наказателен съд, където месечно на съдия се падат по... три дела. Не е ясно дали двете са имала предварителна информация за готвените промени.

Галя Георгиева беше съдия в Апелативен съд – Пловдив преди да стане член на ВСС. Ако тя се бе върнала в Пловдив, щеше да решава по седем дела на месец. Галя Георгиева изгря като един от най-близките хора до главния прокурор Сотир Цацаров в предишния ВСС.

В Закона за съдебната власт се прави и предложение за разширяване на съдийското самоуправление. Предлага се Общото събрание на съдиите да одобрява предложенията на своя ръководител за командироване на магистрати от други съдилища. Наред с това обаче депутатите искат да премахнат част от пречките пред командироването, което преди време си спечели лоша слава в системата заради редица безпринципни назначения.

Народните представители смятат да разрешат командироването на магистрати на свободни щатни длъжности, което досега беше забранено.

Още по темата
Още от България