Управляващите и ДПС дават 6 заплати бонус на магистратите, които ще ги съдят

Управляващите и ДПС дават 6 заплати бонус на магистратите, които ще ги съдят

Управляващата коалиция, ДПС и "Воля" излязоха с безпрецедентен законопроект, който предвижда отпускането на до шест заплати бонус за магистратите в специализираните институции. Такива са спецсъдилищата, спецпрокуратурите и следователите в специализираните отдели.

С последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от лятото на тях бе възложено да се занимават с делата за корупция по върховете на властта наред с организираната престъпност.

Същите бонуси се предвиждат и за съдебните служители в тези институции.

"Липсват каквито и да е стимули за привличане на магистрати и съдебни служители в специализираните юрисдикции. Няма как те да бъдат мотивирани да постъпят в съдебната система предвид по-големия обем от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата сложност на производствата", се казва в мотивите към законопроекта.

Допълва се, че новите правомощия на специализираните магистрати не кореспондират по никакъв начин с тяхната кадрова и материална обезпеченост. Депутатите смятат, че ако не дадат повече пари, то има риск специализираните институции буквално да "блокират".

Предложението на депутатите е безпрецедентно, защото до този момент българските магистрати получаваха заплати, изчислени съобразно позицията им, стажа и достигнатия ранг.

Въпреки че ГЕРБ е на власт вече за трети път, партията никога не е показвала подобна загриженост към Софийския градски съд, който продължава да е свръхнатоварен. Този съд гледа делата за корупция по върховете на властта в продължение на няколко десетилетия, но магистратите в него не се ползваха от подобни бонуси.

В продължение на години районните съдилища в София, Пловдив и Варна са свръхнатоварени. Положението в София е бедствено, но там съдиите все така получават по малко над 2000 лева брутни заплати. Срещу това възнаграждение те решава между 60 и 110 дела на месец.

Депутатите не са адресирали този проблем, въпреки че неговото решаване би направило съдебната система значително по-добре работеща за повечето граждани. Вместо това се предлага създаване на привилегирована каста от спецмагистрати и съдебни служители, които да получават 18 пъти годишно по над 3000 лева. Това ще засегне малко над 200 магистрати и служители. От общо близо 10 000 в цялата страна.

Аргументът, че сега спецсъдилищата не са привлекателни за магистратите, не е обоснован с факти. Само преди ден бившите членове на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева и Магдалена Лазарова избраха да продължат своята кариера именно в Апелативния специализиран наказателен съд, където месечно на съдия се падат по... три дела. Не е ясно дали двете са имала предварителна информация за готвените промени.

Галя Георгиева беше съдия в Апелативен съд – Пловдив преди да стане член на ВСС. Ако тя се бе върнала в Пловдив, щеше да решава по седем дела на месец. Галя Георгиева изгря като един от най-близките хора до главния прокурор Сотир Цацаров в предишния ВСС.

В Закона за съдебната власт се прави и предложение за разширяване на съдийското самоуправление. Предлага се Общото събрание на съдиите да одобрява предложенията на своя ръководител за командироване на магистрати от други съдилища. Наред с това обаче депутатите искат да премахнат част от пречките пред командироването, което преди време си спечели лоша слава в системата заради редица безпринципни назначения.

Народните представители смятат да разрешат командироването на магистрати на свободни щатни длъжности, което досега беше забранено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?