Управляващите и Новото време се договориха за данъчните закони

Управляващата коалиция се договори с депутатите от Новото време по данъчните закони, с което си осигури необходимите гласове за приходната част в бюджет 2005. Това стана ясно след първия кръг консултации в парламента между НДСВ и ДПС и представителите на останалите партии, проведени във вторник.

От Новото време все още заявяват, че цялостната им подкрепа за бюджет 2005 е "нула гласове", но в същото време искат до края на годината парламентът да приеме бюджет за догодина.

Нововремци и БСП ще продължат консултациите с управляващите. От СДС отказаха разговори, а ДСБ приключи с днешните. БЗНС-НС и ДП пък не постигнаха съгласие за най-важното си искане - диференцираните ставки по данък добавена стойност.

След първите разговори вече сме умерени оптимисти, коментираха зам.председателят на НДСВ и вицепремиер Пламен Панайотов и зам.шефът на ДПС Лютви Местан. Те обявиха, че на днешния кръг преговори се е говорило само за данъчните промени, а на следващите, най-вероятно другата седмица, ще се обсъжда проектобюджет 2005.

Ще разчитаме на диференцирана подкрепа и от лявата, и от дясната опозиция, заяви Местан. Финансовият министър Милен Велчев, който също участва в консултациите, посочи конкретно, че очаква подкрепа от БСП и Новото време по най-важните и все още дискусионни въпроси.

Управляващите обявиха повечето предложения на опозицията за популистки и сами похвалиха проектобюджета си за догодина. Той бил съставен отговорно и балансирано, каза Велчев и допълни заедно с Лютви Местан, че това показвало заявката им за втори мандат.

Вицепремиерът Пламен Панайотов пък каза, че проектобюджетът вече е получил подкрепата на гражданското общество и на национално отговорните политически сили.

Нововремци ще гласуват с НДСВ против 18% ДДС

"Първите споразумения са обнадеждаващи", коментира лидерът на партия Новото време Емил Кошлуков на излизане от разговорите с НДСВ и ДПС.

На днешния разговор управляващите са приели и предложението на нововремци по закона за ДДС фирмите да могат да съдят държавата при забавено връщане на данъчен кредит.

Още миналата седмица с гласовете на НДСВ и ДПС през пленарна зала минаха идеите на Новото време за промени в корпоративното облагане. Те предвиждат да се признават в пълен размер разходите за научно-изследователска дейност на фирмите и разходите за дарения на компютри в училищата и университетите, за да може бизнесът да подпомага по-добре българското образование. Прието бе и предложението за намаляване на ставката върху дивидента от 15 на 7 процента.

На днешната среща управляващите са потвърдили подкрепата си за тези предложения и при окончателното приемане на данъчните промени.

В отговор нововремци подкрепиха НДСВ в отказа му да се намали с 2% данък добавена стойност - от 20 на 18 на сто, и да се въведат диференцирани ставки за някои видове стоки.

С гласовете и на ПГ "Новото време", преди две седмици в парламента дясната опозиция успя да прокара на първо четене намаляването на ДДС и въвеждането на диференцирани ставки. След днешните консултации с управляващите Ралица Агайн коментира пред Mediapool, че целта на подкрепата им била само да стресне НДСВ и да се стигне до консултации.

Вместо намаляване на ДДС, Новото време държало да се понижат ставките по данък общ доход за средната класа. Ако данъчната тежест трябва да се намали още, това трябва да е ДОД, коментира Агайн.

Предложението на земеделците за въвеждане на диференцирани ДДС ставки за основните хранителни стоки пък бе определено днес от Агайн като абсолютно неуместно, защото било трудно за администриране и нямало да постигне желания ефект да паднат и цените на тези стоки.

Официално гласовете за бюджета още са "0"

В отговор на журналистически въпроси Емил Кошлуков заяви, че на този етап подкрепата на ПГ "Новото време" за проектобюджет 2005 остава "0" гласове. Както стана ясно, на днешните разговори бюджетът не е обсъждан.

Лидерът на парламентарната група Мирослав Севлиевски допълни, че Новото време не е в състояние да подкрепи този бюджет, който се предлага. Той обаче добави, че нововремци искат до края на годината парламентът все пак да приеме бюджет за 2005 г., за възраждане на българското образование и за възраждане на българската средна класа.

Основният спор е за предвидените в бюджета средства за образованието. Правителството е записало за сектора 4.2% от БВП, а Новото време настоява за 5 процента.

Миналата седмица финансовият министър Милен Велчев коментира, че исканата от Новото време сума е огромна и няма как да бъде осигурена чрез вътрешни размествания по другите разходни пера.

Парите могат да дойдат от двойкаджиите, заяви днес Севлиевски и посочи за пример регионалният министър Церовски, който по думите му прахосвал всеки лев, даден за неговото ведомство.

Лидерът на ПГ "Новото време" не коментира другия аргумент на финансовия министър против увеличено финансиране за образованието - че няма смисъл от изливането на повече средства без да са обвързани с реални реформи в сектора.

НДСВ и ДПС остават против диференцираните ставки

На срещата си с лидерите на БЗНС-НС и ДП, управляващата коалиция не се съгласи да подкрепи диференцираните ставки по ДДС. Парламентарната група на Народен съюз настоява да бъдат приети и на второ четене предложените от тях и одобрени на първо четене ставки - 5% за хляба, 7% за лекарствата, млякото и яйцата, 10% за детските храни и облекла.

След срещата земеделците отхвърлиха доводите на финансовия министър Милен Велчев, че са възможни пробиви в данъчната система. От БЗНС заявиха още, че мнозинството е нарушило правилника на парламента, като не е обединило в един закон всички проекти за промени в ДДС, които бяха приети на първо четене.

От БЗНС-НС определиха опита за диалог на управляващите с опозицията като закъснял. Според лидера на ДП Александър Праматарски, министерството на финансите иска да концентрира в ръцете си повече ресурс.

СДС отказа да разговаря за бюджета

Въпреки първоначалното си съгласие, още вчера СДС обяви, че няма да участва в инициираните от управляващите разговори. Подобни срещи се правят по нещо, което не е внесено в парламента, каза днес депутатът и член на НИС Димитър Йорданов.

Той припомни позицията на сините, че всички СДС депутати ще бъдат в залата, за да гласуват против бюджет 2005, който запазва тенденцията на недостатъчен икономически ръст. По думите му проектобюджетът поддържа ниско увеличение на доходите и пенсиите, централизация вместо финансова децентрализация, не намалява данъчната тежест и поддържа високи административните разходи.

ДСБ няма да отидат на втора среща

Няма смисъл да участваме в следващи консултации, няма да подкрепим бюджет 2005, заявиха представителите на Демократи за силна България след срещата си с НДСВ и ДПС. Участниците не са постигнали съгласие по нито един от спорните проблеми в данъчните закони - предложеното от ДСБ намаляване на ДДС от 20 на 18%, както и по скалата за облагане с данък общ доход.

От името на партията депутатът Петър Жотев коментира, че правителственият проект за бюджет 2005 запазва статуквото и го сравни със стар автомобил.

Според ДСБ заложеният от кабинета 5% икономически ръст за догодина не кореспондира с нито един от другите макроикономически показатели. От партията на бившия премиер Иван Костов нарекоха "разсипничество" предвидените разходи за администрацията догодина и казаха, че НДСВ и ДПС не са успели да ги убедят в необходимостта от увеличение на чистите бюджети на отделните министерства.

БСП не се разбра с НДСВ, но ще продължат да разговарят

И на срещата със социалистическата партия управляващите не постигнаха съгласие по данъчните промени. Въпреки това от БСП заявиха, че консултациите ще продължат и ще последват и разговори по проектобюджет 2005. В същото време зам.шефът на БСП Румен Овчаров отново декларира големите резерви на левицата към проекта на правителството.

Управляващите и БСП остават на различни позиции по ставката на ДДС, скалата за облагане с ДОД, въвеждането на нулева ставка при реинвестиране на печалбите и други.

На въпрос дали социалистите са склонни на отстъпки Овчаров отговори отрицателно с думите, че БСП предлага цялостна нова философия за данъчни промени.

Той съобщи още и че на срещата социалистите са обявили несъгласието си с гласуваната от Надзорния съвет на НОИ формула за ръста на пенсиите, който ще се определя в 75% от инфлацията и само в 25% от увеличението на осигурителните доходи.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?